Kymmeniä kuollut kouluiskuissa Gazan kaistaleella

Kymmeniä palestiinalaisia on kuollut Israelin ammuttua kranaatteja kohti koulua, jota paikalliset käyttivät turvapaikkana. YK:n mukaan ainakin 30 ihmistä kuoli ja 55 loukkaantui, kun israelilainen panssarivaunu ampui kaksi kranaattia, jotka osuivat koulun ulkopuolelle. Palestiinalaiset sairaalalähteet ovat puhuneet ainakin 42 kuolleesta.

Ulkomaat
Palestiinalaisia lapsia ja aikuisia YK:n ylläpitämän koulun edustalla portaikossa Gazassa.
Ali Ali/EPA

Gazan kaupungissa sijaitsevassa koulussa oli satoja Israelin hyökkäystä paenneita palestiinalaisia. Kymmeniä ihmisiä haavoittui sirpaleista. Sairaalalähteiden mukaan kaikki uhrit olivat joko suojaa hakeneita tai paikallisia asukkaita.

Israel sanoo vastanneensa tuleen

Israelin armeijan mukaan YK:n koulurakennuksesta tulitettiin kranaatinheittimillä Israelin joukkoja, jonka jälkeen Israelin sotilaat vastasivat tuleen.

Israelin hallituksen tiedottaja Mark Regev antoi ymmärtää, että rakennukseen olisi kätketty räjähteitä. Regev sanoi, että Israelin tulitusta seurasi sarja räjähdyksiä, jotka olivat suurempia kuin Israelin joukkojen käyttämät ammukset olisivat voineet aiheuttaa.

Israel on aiemminkin syyttänyt Hamasia siviiliuhreista, koska sen mukaan Hamasin taistelijat piilottautuvat siviiliväestön keskuuteen. Israelin armeijan tiedottaja sanoi, että koulun piha oli mahdollisesti ansoitettu.

Jo kolmas isku koulurakennukseen

Kyseessä oli vuorokauden sisällä jo kolmas isku YK:n alaisen UNRWA-järjestön hallinnoimiin kouluihin. Aiemmin tiistaina Israel iski yhteen kouluun Gazan eteläosan Khan Younisissa ja toiseen Gazan kaupungin Shatin pakolaisleirissä. Iskuissa sai surmansa yhteensä viisi palestiinalaista. YK on vaatinut tutkimusta Gazassa hallinnoimiinsa kouluihin tehdyistä iskuista.

YK:n arvion mukaan palestiinalaispakolaisista vastaavan UNRWA:n 23 koulusta on hakenut suojaa jo 15 000 palestiinalaista.

Kouluiskujen lisäksi muissa taisteluissa ja pommituksissa on sairaalalähteiden mukaan tiistaina saanut surmansa 24 palestiinalaista siviiliä ja kaksi palestiinalaistaistelijaa. Neljä israelilaissotilasta on kuollut maanantain ja tiistain aikana omien joukkojen tulituksessa. Yhteensä sota on sairaalalähteiden mukaan vaatinut 635 kuolonuhria.

Israelin maahyökkäys eteni Gazan kaistaleen eteläosassa Khan Younisin kaupunkiin. Taistelut ovat kiihtyneet myös Gazan kaupungin liepeillä, mutta Israelin joukot eivät ole tunkeutuneet kaupunkiin.

Israeliin on tänään iskeytynyt ainakin viisi Gazasta ammuttua rakettia. Kolmivuotias israelilaistyttö haavoittui raketista Gaderan kaupungissa, joka sijaitsee 28 kilometrin päässä Tel Avivista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters