SPR kansainvälisen kriisiapuvalmiuden ykköseksi

Logistiikkakeskuksen laajennus Tampereella parantaa Suomen Punaisen Ristin kriisiapuvalmiutta. Kalkkuun mahtuu pian kokonaisen pakolaisleirin varusteet.

avustustoiminta
Kontteja SPR:n logistiikkakeskuksen käytävillä.
Alumiinilaatikoihin pakattu kenttäsairaala odottaa Kalkun ahtailla käytävillä lähtöä Pakistaniin.YLE / Antti Eintola

Suomen Punainen Risti on nousemassa kansainvälisen kriisiapuvalmiuden ykköseksi.

Tampereen Kalkussa valmistuu kuun lopulla logistiikkakeskuksen laajennus, jonka myötä Suomesta voidaan ensimmäistä kertaa lähettää varusteet kokonaiseen pakolaisleiriin.

Laajennuksen jälkeen SPR kehuu valmiuttaan toimittaa nopeasti monipuolista kriisiapua maailman parhaaksi.

Tampereen Kalkusta on matkannut jo vuosikymmeniä materiaaliapua luonnonkatastrofien ja sotatannerten uhreille. Viimeksi joulukuussa kenttäsairaala matkasi koleran piinaamaan Itä-Zimbabween.

Ahtaista tiloista apua maailmalle

Ensi viikolla kuljetusvuorossa on alumiinilaatikkoihin pakattu kirurginen sairaala Pakistanin Peshawariin. Samalle alueelle lähtee pian myös kallioon louhitun vanhan patruunatehtaan sokkeloissa lajiteltuja lahjoitusvaatteita.

Logistiikkakeskuksen toimintaa on haluttu laajentaa jo pitkään, kertoo keskuksen päällikkö Pertti Rantanen.

- Nykyiset tilat ovat olleet jo vuosia liian ahtaat eli uusi halli on todella tarpeellinen. Ilman tätä laajennusta emme olisi voineet laajentaa valmiutta siihen mittaan, mikä on nyt suunnitelmissa.

SPR:llä on laajennuksen myötä entistä paremmat valmiudet toimittaa monipuolista apua kriisialueille, Rantasen mukaan jopa maailman parhaat.

Kokonainen leiri odottaa pian hyllyillä

Rakenteilla olevan uuden varaston hyllyihin on jo tilattu teltat, huovat, kaminat, astiat ja vessat kymmenen tuhannen ihmisen pakolaisleiriä varten. Yksistään huopia tarvitaan 20 000.

Iso osa leirin tarvikkeista tulee Intiasta, joten ne tekevät pitkän kiertomatkan kulkeakseen Suomen kautta todenäköisesti taas Aasian tai Afrikan kriisialueille.

Hankintakoordinaattori Kirsi Pohjolan mukaan syynä on nopeuden tavoittelu.

- Tänä päivänä tavaran toimittajien omat varastot ovat hyvin pienet. Kun tavarat ovat valmiina täällä Kalkussa, me pystymme paljon nopeammin reagoimaan operaatioihin ja saamme tavarat nopeammin liikkeelle ja perille.

Telttamajoitusta tarvitaan monissa kriiseissä

Lähtövalmiina pakolaisleirin pitäisi olla maaliskuun lopulla.

Kuljetus on usein avun toimituksen haastavin hetki. Kokonaisen leirin tavaroita kertyy vähintään 400 kuutiota eli niitä kuljettamaan tarvittaisiin neljä rahtilentokonetta.

SPR:n logistiikkapäällikkö Pertti Rantanen toivoo, ettei sellaista katastrofia tapahdu ihan heti, missä tarvittaisiin kokonaista leiriä.

- Nyt viime aikoina on majotuskapasiteettiä tarvittu monessa paikassa. Uskon että näitä telttoja tullaan lähettämään ihan pikapuoliin.

SPR:n logistiikkakeskuksen kolme miljoonaa euroa maksanut laajennus valmistuu tammikuun lopulla.

Lähteet: YLE / Kirsi Matson-Mäkelä