Kasarmi koulukäyttöön Liperissä

Liperin Jyrinkylässä on otettu käyttöön uusi koulu. Vanhaan lamellikasarmiin remontoidussa Paloaukean koulussa on aloittanut kevätlukukauden keskiviikkona noin 120 oppilasta. He siirtyvät kouluun lakkautettavasta Lautasuon koulusta.

kasarmit
Entiseen lamellikasarmiin rakennettu Paloaukean koulu Liperin Jyrinkylässä.
Liperin uusi yläkoulu rakennetaan Jyrinkylään, alle kilometrin päähän Paloaukean alakoulusta.Riikka Heikkilä / Yle

Kolmiosaiseen kasarmiin on rakennettu koulu- ja esiopetustiloja. Tiloista kaksi kolmasosaa tulee alakoulun käyttöön ja yksi kolmannes päivähoidon sekä esiopetuksen käyttöön. Alkuperäinen kasarmirakennus on vuodelta 1954.

Kasarmin muuttaminen kouluksi ja sen kalustaminen maksoi noin 6 miljoonaa euroa. Oppilaita uuteen kouluun mahtuun yli 400. Syksyllä 2009 Paloaukean kouluun siirtyy oppilaita myös Honkalammen ja Jyrin kouluista.

Paloaukea on kuuluisa tykistövaruskunnastaan, joka lakkautettiin 1990-luvulla. Alue on tunnettu myös Väinö Linnan romaanista Tuntematon sotilas. Rehtori Riitta Hyttisen mukaan varuskuntahistoriaa tehdään tutuksi myös koululaisille.

- Me haluamme pitää yllä alueen menneisyyttä. Jyrinkylässä sijaitsee muun muassa Paloaukean museo, jonne kaikki koulumme oppilaat pääsevät tutustumaan.

Kasarmikoulu on herättänyt tunteita myös koululaisten vanhemmissa.

- Vanhempainilloissa monet isät haluavat nähdä tupansa, jossa ovat armeija-aikana nukkuneet. Samalla he ihastelevat kasarmin muodonmuutosta, sanoo Riitta Hyttinen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala