Ahtisaari: Politisointi pois kuntaliitoksista

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä kuntaliitoksia ei pitäisi politisoida eikä niihin pitäisi suhtautua tunteella. Eilen illalla Jyväskylässä vierailleen Ahtisaaren mielestä päättäjien pitäisi ensisijaisesti katsoa, miten palvelut pystytään turvaamaan kaikille.

politiikka
Presidentti Martti Ahtisaari Nobel-instituutin lehdistötilaisuudessa Oslossa joulukuussa 2008.
Björn Sigurdson / EPA
Presidentti Martti Ahtisaari tunnustaa, että hänellä on sama ongelma kuin huippujalkapalloilija David Beckhamilla: kuinka päästä säädyllisesti eläkkeelle. Nobelin rauhanpalkinnon julkaisun jälkeen vuonna 2008 Ahtisaarelle virtasi erilaisia pyyntöjä 30 päivässä. Nyt tahti on hiljentynyt: pyyntöjä tulee vain sata viikossa. Presidentti Martti Ahtisaari kummastelee, miksei pohjoismainen talousmalli kelpaa esimerkiksi Kiinalle ja Venäjälle, jotka hakevat mallia mielummin Yhdysvalloista. Arvo Vuorela tapasi presidentti Martti Ahtisaaren Jyväskylän Klubin esitelmän jälkeen.

- Jos palvelujen turvaaminen vaatii, että meidän täytyy tehdä kuntaliitoksia, niin tehdään. Puhutaan nyt faktoista eikä tunteella, se olisi suurin panos minkä poliitikot voivat antaa. Ensin hyväksytään, että halutaan hyvää koulutusta, hyvää terveydenhuoltoa, hyvää vanhustenhoitoa ja niin edelleen, ja sitten katsotaan miten se voidaan tehdä. Jos käy ilmi, että se vaatii suurempia toiminta-alueita ja keskittämistä, sitten tehdään se, Ahtisaari linjaa.

Ahtisaari on maailmalla tunnettu erityisesti vaikeiden rauhanprosessien ratkaisijana. Presidenttikautensa jälkeen hän on johtanut perustamaansa Crisis Management Initiative -järjestöä, joka on erikoistunut konflikteihin. Ahtisaari sai vuonna 2008 Nobelin rauhanpalkinnon pitkäjänteisestä rauhantyöstään.

Lähteet: Yle Keski-Suomi