Apple vapauttaa iTunes-musiikin kopiosuojauksesta

Applen iTunes-nettikauppa alkaa myydä kopiosuojaamatonta musiikkia. Mediajätti Apple on päässyt sopuun suurimpien levy-yhtiöiden Sony BMG:n, Universalin, Warnerin ja EMI:n kanssa siitä, että ne poistavat musiikin kopiointirajoitukset iTunesista. Tähän mennessä valtaosa iTunesista ladatuista kappaleista on toiminut vain yhtiön omissa iPodeissa eli niitä ei ole voinut soittaa muissa mp3-soittimissa.

viihde
Applen iTunes ohjelma
Apple

iTunes on maailman suurin nettimusiikkikauppa ja iPod suosituin mp3-päätelaite. Kopioinnin estolla on haluttu estää piratismia eli kappaleiden laitonta levittämistä, mutta samalla rajoitteet ovat ärsyttäneet musiikin käyttäjiä.

Apple on vääntänyt pitkään kättä kopiosuojauksen purkamisesta levy-yhtiöiden kanssa. Suojaamattoman musiikin myyminen on jo sallittua muun muassa Napsterissa ja Amazonissa. iTunes-päätöksen myötä veikataankin, että koko musiikin kopiosuojausjärjestelmä tulee vähitellen tiensä päähän. iTunes hallitsee Yhdysvaltojen digitaalimusiikkibisneksestä yli 70 prosenttia.

Vaihtokauppana levy-yhtiöt saavat oikeuden vaikuttaa iTunesin hinnoitteluun. Tähän asti kaikki kappaleet ovat maksaneet samat 99 senttiä, mutta huhtikuusta alkaen suosituimpia hittejä aletaan myydä kalliimmalla ja vähemmän tunnettuja vastaavasti halvemmalla.

Applen mukaan koko iTunesin tarjonta, 10 miljoonaa kappaletta, on kopiosuojaamatonta huhtikuuhun mennessä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, voiko iTunesista jo ostetun musiikin kopiosuojausasetuksia muuttaa.

Lähteet: Reuters, AFP, BBC