1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ylipaino kasvattaa munasarjasyövän riskiä

Ylipainoiset yli viisikymppiset naiset saattavat sairastua munasarjasyöpään todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Lihavuus lisää monien syöpien vaaraa, mutta painoindeksin ja munasarjasyövän yhteydestä ei ole tiedetty paljoakaan.

Kuva: Arja Lento / YLE

Liikakiloihin liittyvä riski rajoittui naisiin, jotka eivät olleet saaneet hormonihoitoa vaihdevuosioireisiin. Osa sairastumisriskistä saattaakin johtua liikakilojen hormonaalisista vaikutuksista. Lihavuus suurentaa vaihdevuodet ylittäneiden naisten estrogeenin tuotantoa, mikä saattaa kiihdyttää munasarjasolujen kasvua ja siten myös syövän kehittymistä.

Tutkimukseen osallistui lähes 95 000 yhdysvaltalaista 50 - 71-vuotiasta naista, joista 303 sairastui munasarjasyöpään seitsemänvuotisen seurannan aikana. Tutkimusta johti Yhdysvaltojen kansallisessa syöpäinstituutissa työskentelevä tohtori Michael F. Leitzmann.

Munasarjasyöpä on Suomessa kuudenneksi yleisin naisten syöpä ja yleisin gynekologinen syöpä. Siihen kuolee enemmän naisia kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä. Viime vuonna munasarjasyöpään sairastui noin 470 suomalaisnaista.