1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SS-oikeudenkäynti kaatui Heinrich Boeren heikkoon terveyteen

Saksassa oikeudenkäynti entistä SS-joukkojen jäsentä vastaan on kaatunut tuomioistuimen todettua, että miehen terveys on liian heikko oikeudenkäyntiin. Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa lähiaikoina Aachenissa. Se olisi ollut yksi viimeisiä entisiä natseja vastaan käytävistä sotarikosoikeudenkäynneistä Saksassa.

87-vuotias SS-joukkoihin kuulunut Heinrich Boere on tunnustanut surmanneensa kolme hollantilaista toisen maailmansodan aikana. Lääkäreiden tutkimusten perusteella oikeusistuin kuitenkin katsoi hänen terveydentilansa olevan liian heikko oikeudenkäyntiin.

Yhdysvaltain joukot pidättivät Boeren Hollannissa toisen maailmansodan päätyttyä. Hän tunnusti kuuluneensa vastarintaliikkeen jäseniä jahdanneeseen SS-ryhmään ja surmanneensa kolme hollantilaissiviiliä. Boere onnistui kuitenkin pakenemaan Saksaan. Hänet tuomittiin Hollannissa poissaolevana kuolemaan vuonna 1949.

Saksa kieltäytyi miehen luovuttamisesta Hollanniin vuonna 1980, koska Boeren kansallisuudesta oli epäselvyyttä. Aiemmat yritykset saada hänet oikeuden eteen Saksassa ovat myös kaatuneet.

Natsien jäljittämiseen erikoistunut Simon Wiesenthal -keskus on nostanut Boeren kärkikymmenikköön yhä vapaalla jalalla olevien natsirikollisten listalla.