Punainen Risti: Haavoittuneiden hoito taattava Gazassa

Punainen Risti vaatii Gazan konfliktin osapuolia sallimaan kaikissa tilanteissa avustustyöntekijöiden pääsyn haavoittuneiden luokse. Myös avustuskuljetusten liikkuminen Gazassa on turvattava.

Ulkomaat
Haavoittunutta palestiinalaisnaista tuodaan sairaalaan
EPA / Ali Ali

Taistelujen vuoksi Palestiinan Punainen Puolikuu on ollut monessa tilanteessa estynyt evakuoimaan haavoittuneita. Lisäksi kansainvälinen Punainen Risti ei ole saanut vietyä riittävän nopeasti avustustarvikkeita alueelle. Erityisesti sairaalatarvikkeita olisi saatava alueelle tasaisena virtana.

Suomen Punaisen Ristin leikkaussalihoitaja Susanna Kauppi näkee Gazassa sodan pahimman puolen. Hän työskentelee kolmatta päivää Shifan sairaalassa, jonne tuodaan haavoittuneita jatkuvasti.

- Uhreilla on kaikenlaisia vammoja pienistä haavoittumisista vakaviin monivammoihin. Joukossa on myös lapsia. Henkilökunta tekee sairaalassa pitkiä työvuoroja ja heitä painaa lisäksi huoli omien perheidensä turvallisuudesta, Kauppi toteaa.

- Tunnelma on täällä surullinen, ja elämä hankalaa. Suurin osa talouksista Gazan kaupungissa kärsii veden ja sähkön puutteesta. Ihmiset eivät pääse pakenemaan, turvallista paikkaa ei ole.

Osapuolten keskiviikkona pitämä kolmen tunnin tulitauko oli avustustyön kannalta erittäin tarpeellinen mutta helpotti tilannetta vain hetkellisesti. Punainen Risti vaatiikin Gazan alueelle pysyvää turvallisuussopimusta, joka sallii ambulanssien ja avustuskuljetusten turvallisen liikkumisen alueella kaikkina aikoina.

Suomen Punainen Risti lähetti Gazaan leikkaussalihoitajan lisäksi 100 000 euroa, jolla hankitaan sairaaloihin lääkintätarvikkeita. Ulkoministeriö tukee lisäksi Gazan avustustyötä Suomen Punaisen Ristin kautta 500 000 eurolla.

Gazan konfliktin uhreja voi auttaa lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Puhelinlahjoitus: 0600 41 41 41 (20 euroa + pvm)

Tilisiirto: 221918-68000 Nordea, viestikenttään Gaza

Keskiviikkona Gazaan saatiin perille kolme kuorma-autollista Punaisen Ristin avustustarvikkeita.

- Punaisen Ristin turvaamat teknikot saivat tiistaina korjatuksi vaurioituneen sähkölinjan, jonka kautta kulkee kolmannes Gazan kaupungin sähköstä.

- Punaisen Ristin leikkausryhmä - johon kuuluu myös suomalainen hoitaja - työskentelee Shifan sairaalassa.

- Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla on Gazassa 75 avustustyöntekijää. Lisäksi Palestiinan Punaisella Puolikuulla on noin 300 työntekijää pelastus- ja hoitotehtävissä.

- Israelissa toimiva Punaisen Ristin liikkeeseen kuuluva Magen David Adom -yhdistys auttaa Palestiinan Punaista Puolikuuta saamaan kulkulupia, jotta avustuskuljetukset pääsevät joustavammin Gazan rajojen ylitse.

Magen David Adom -yhdistyksen työntekijät ja vapaaehtoiset auttavat Israelissa raketti-iskujen uhreja antamalla ensiapua ja henkistä tukea.

Myös Suomen Unicef lähettää apua Gazaan

Suomen Unicef lähettää 100 000 euroa Gazan lasten elinolojen kohentamiseksi. Unicefilla on alueella 73 työntekijää, ja väkeä aotaan lähettää lisää niin pian kuin mahdollista.

- Gazan lapset tarvitsevat apua nyt enemmän kuin koskaan. Gazan työntekijämme kertovat, että vanhemmat ovat hädissään, sillä lapset eivät pysty nukkumaan juuri lainkaan, Suomen Unicefin pääsihteeri Pentti Kotoaro sanoo.

Eilen keskiviiikkona Suomen valtio ilmoitti myöntävänsä puoli miljoonaa euroa Gazan avustustyöhön.

Lähteet: YLE Uutiset