Kanadalaiset ennätysvauhdilla etelänavalle

Kolmen kanadalaista seikkailijaa on vaeltanut ennätysnopeasti Etelämantereen poikki etelänavalle. Miehet taittoivat 1 130 kilometrin mittaisen matkan Herkuleksen salmelta etelänavalle 33 päivässä, 23 tunnissa ja 30 minuutissa. Miesten mukaan matka-aika on uusi ennätys.

Ulkomaat

Miehistä kaksi hiihti ja kolmas tarpoi matkan jalan. Hiihtäen kulkeneet vetivät lähes 80 kilon painoisia ahkioita mukanaan. Pakkasta oli noin 40 astetta.

Miehet tankkasivat itsensä päivittäin 7 000 kalorin dieetillä, johon kuului rasvassa paistettua pekonia, juustoa ja isot kimpaleet voita.

Matkantekoa haittasivat lumen ja matalalla roikkuvien pilvien aiheuttamat olosuhteet, joissa horisonttia ei erota eikä ole varjoja. Erityisesti napa-alueilla esiintyvässä valaistuksessa ihminen voi huomaamattaan kävellä vaikka rotkoon. Yksi seikkailijoista kuvasi olosuhteita sellaisiksi kuin pilvi olisi teipattu ilmastoteipillä pään ympäri.

Ray Zahab, Kevin Vallely ja Richard Weber raportoivat matkastaan nettisivuillaan.

Zahab tunnetaan toissavuotisesta koettelemuksestaan Saharassa. Hän juoksi silloin 6 920 kilometrin mittaisen matkan Saharan autiomaan halki.

Lähteet: AP