1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sheriffi McGee vei niukasti Sokeain kuunnelmapalkinnon

Sokeista tai heikkonäköisistä koostuva kuunnelmien ja kirjallisuuden harrastajien raati on valinnut vuoden parhaaksi kuunnelmaksi Sheriffi McGee -sarjan.

kulttuuri
Nämä miehet eivät ole oikeita sheriffejä, vaan näyttelijät Markku Maalismaa ja Antti Litja.
Jyrki Valkama

Soila Valkaman ohjaaman, omapäisen sheriffi McGeen ja hänen apurinsa Waden pulmista kertovan 13-osaisen jatkokuunnelman onnistumisen perustana on raadin mielestä hyvä näyttelijätyö. Antti Litjaa raati kiittää suvereenista roolinsa toteutuksesta, ja aivan yhtä hyvin onnistuu myös Markku Maalismaa.

Marko Järvikallaksen ja Mikko Viljasen Radioteatterille kirjoittama kuunnelmasarja avaa perustelujen mukaan selkeitä näkökulmia amerikkalaisten tapaan ajatella ja ratkoa kriisejä - vaikka näennäisesti kertookin häiriköiden kuriin pistämisestä.

Erityisen nerokkaana palkitsijat pitävät sarjan viimeistä jaksoa, jossa sheriffi McGee kaivautuu menneisyydestä nykyaikaan. Tällöin politiikassa taitaa nousta ratkaisevaksi Villin Lännen elämänasenne ja moraaliarvot, raati arvelee.

Sheriffi McGeen äänisuunnittelun ovat tehneet Eeva Partanen ja Ari Mursula. Musiikki on Mikko Viljasen ja Anders Wikstenin säveltämä. Kesällä 2008 kuultu kuunnelmasarja lähetetään uudelleen YLE Radio 1:ssä kolmessa osassa sunnuntaista 18.1. alkaen.

Teija Hyvärisen kirjoittama ja ohjaama Jööttepori hävisi palkinnon vain yhdellä äänellä. Se kertoo nuorista sisaruksista, jotka lähtevät Ruotsiin 1970-luvulla parempaa elämää etsimään.

Sokeain kuunnelmapalkinto on myönnetty vuosittain vuodesta 1967 lähtien.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi