YK: Euroopan kovat pakkaset aiheutti La Niña -sääilmiö

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO syyttää Euroopan kovista pakkasista sääilmiö La Niñaa. Poikkeuksellisen kovat pakkaset ovat aiheuttaneet myös useita kuolemia Euroopassa marraskuun jälkeen.

luonto

La Niña on El Niñon vastakkaisilmiö. El Niño lämmittää Tyynenmeren keski- ja itäosien pintavettä, kun La Niña kylmentää sitä. La Niña tarkoittaa espanjaksi tyttöä ja El Niño poikaa.

WMO muistuttaa kuitenkin, että sääolot johtuvat hyvin monimutkaisista asioista, eikä vain yhtä asiaa voida nimetä poikkeuksellisten säiden syyksi.

Järjestö myös muistuttaa, etteivät pakkaset ole todiste siitä, ettei maapallo olisi lämpenemässä. Vaikka viime vuosi oli hieman kylmempi kuin vuosi 2007, oli silti vuosi 2008 kymmenenneksi lämpimin vuosi tilastoinnin aloittamisen jälkeen.

Onko ilmastonmuutos vahvistanut sääilmiötä?

Sääilmiöiden El Niñon ja La Niñan sykli toistuu yleensä noin viiden vuoden välein. La Niña kestää kerrallaan yleensä yhdeksästä kuukaudesta vuoteen.

Tutkijat eivät osaa sanoa, onko ilmastonmuutos vahvistanut ilmiöitä, mutta muuttunut ilmasto voi olla myös aiempaa herkempi La Niñan ja El Niñon vaikutuksille.

WMO nimesi viime talvena sääilmiö La Niñan myös Yhdysvaltain rajujen tornadojen ja Afrikan kuivuuden aiheuttajaksi. Keskisen ja itäisen Tyynenmeren pintavesiä viilentävän La Niñan vaikutuksia havaittu Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset