1. yle.fi
  2. Uutiset

Sarjakuvasankari Tintti jo 80-vuotias

Sarjakuvasankari Tintti täyttää tänään lauantaina 80 vuotta. Ensimmäinen Tintti-sarjakuva ilmestyi belgialaisessa Le Vingtième Siècle -sanomalehdessä 10. tammikuuta 1929.

kulttuuri
Tintti pelastaa pienoismallissa rullaluistelevan professori Tuhatkaunon pyllähtämiseltä.Reuters-TV

Pelottoman ja uteliaan toimittajahahmon on luonut belgialainen sarjakuvataiteilija Hergé, eli oikealta nimeltään Georges Rémi (1907 - 1983). Seikkailuissaan Tintti joutuu alati käymään konnia, pettureita ja kätyreitä päin.

Ensimmäinen Tintti-sarjakuva-albumi Tintti Neuvostojen maassa ilmestyi vuonna 1930. Kaikkiaan parissakymmenessä sarjakuva-albumissa Tintti seikkailee maalla, meressä ja jopa avaruudessa, ja kiertää mantereelta toiselle. Tintin seikkailuja on käännetty yli 80 kielelle ja kaikkiaan albumeja on myyty yli 230 miljoonaa kappaletta.

Hergén viimeiseksi albumiksi jäi vuonna 1976 ilmestynyt Tintti ja Picarot. Sen jälkeen hän luonnosteli vielä tarinaa Tintti ja aakkostaide, mutta se jäi kesken.

Tintti on viime vuosina herättänyt myös ristiriitoja: brittiläinen kirjakauppaketju siirsi Tintti Afrikassa -albumit lasten hyllyistä aikuisten osastolle rasisminvastaisen järjestön vaadittua sitä. Järjestön mukaan sarjakuva sisältää loukkaavaa materiaalia, jossa muun muassa afrikkalaiset kuvataan vähämielisiksi apinoiksi.

Tintin luoja Hergé puolusti myöhemmin kertomusta, jonka tarkoituksena hänen mukaansa oli pikemminkin heijastella silloisia naiiveja kolonialistisia asenteita. Albumin sisältöä on kuitenkin muutettu alkuperäisestä.

Tintistä suunnitellaan parhaillaan myös uutta elokuvatrilogiaa. Ohjaajalegendat Steven Spielberg ja Peter Jackson ovat lehtitietojen mukaan lupautuneet ohjaamaan yhden kolmesta Tintti-elokuvasta. Alustavien tietojen mukaan Tinttiä esittäisi brittiläinen Simon Pegg.

Steven Spielberg on jonkin aikaa sitten hankkinut belgialaisen sarjakuvahahmon elokuvaoikeudet. Peter Jackson puolestaan on tehnyt testifilmejä suositun sarjakuvan hahmoista. Elokuva aiotaan toteuttaa realistisena animaationa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi