1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirkon ulkomaanavun tukema klinikka tuhottu Gazassa

Kirkon ulkomaanavun rahoittama sairaalaklinikka on tuhottu ohjusiskussa Gazassa myöhään lauantai-iltana. Kukaan ei loukkaantunut israelilaisten tekemässä iskussa.

Kuva klinikalta ennen tuhoa. Kuva: Kirkon Ulkomaanavun säätiö

Ennen iskua Israelin joukot ampuivat varoitusohjuksen, jonka kuultuaan lähistön asukkaat ehtivät paeta iskun tieltä. Toinen ohjus osui suoraan klinikkaan, ja rakennus tuhoutui täysin.

- Meidän näkökulmastamme teko oli hyvin tietoinen. Jo varoitusraketti osui suoraan klinikkaan, joka oli merkitty näkyvästi Punaisen ristin tunnuksilla. Iskussa rikottiin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, Kirkon ulkomaanavun humanitäärisen avun päällikkö Jouni Hemberg kertoo.

Teon motiivina Hemberg pitää infrastruktuuri täydellistä tuhoamista.

- Israelin armeijan käsitys siviiliväestöstä ja taistelijoista on muuttunut, sikäli että taistelukäsitys on siirtynyt yhä enemmän ja enemmän siviiliväestön suuntaan. Tuntuu siltä, että tällä hetkellä siviiliväestön ja taistelijoiden välillä ei varsinaisesti ole enää suurtakaan eroa, Hemberg kommentoi.

Hemberg kertoo, että Kirkon ulkomaanapu suunnittelee lähettävänsä tapahtumasta kirjeen Israelin valtiolle. Hembergin mukaan kirkon ulkomaanapu aikoo mahdollisesti myös vedota Suomen valtioon, jotta se ottaisi yhteyttä Israelin selvittääkseen tapahtunutta.

Keskellä taisteluja sijaitseva klinikka on ollut suljettuna heikon turvallisuustilanteen vuoksi. Kirkon ulkomaanapu on tukenut klinikkaa useita vuosia pohjoismaisten sisarjärjestöjensä kanssa. Perusterveydenhuoltoon keskittyneen klinikan palvelut on tarkoitettu ensisijassa naisille ja lapsille.

Gazassa on vielä kolme Kirkon ulkomaanavun tukemaa sairaalaklinikkaa, jotka ovat tällä hetkellä myös suljettuina.

Turvallisuustilanne Gazassa on niin heikko, etteivät Kirkkojen yhteisen katastrofiavun ACTin avustuskuljetukset ole päässeet alueelle. Kuorma-autot ovat odottaneet perjantaista saakka Gazan rajalla tulitaukoa ja tilanteen kohentumista. Lastissa on terapia- ja energiaruokaa lapsille sekä muun muassa lääkkeitä ja huopia.