1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syyhy

Kerava turvautui syyhypunkin häätöhoitoon

Joulukuussa saatu tartuntaa saattaa muuttua kutinaksi tai ihottumaksi vasta nyt.

Keravan terveyskeskuksessa on tullut ilmi muutamia syyhypunkin aiheuttamia ihottumatapauksia. Tartunnan saaneet potilaat on hoidettu asianmukaisesti, mutta uusien tartuntojen estämiseksi terveyskeskuksessa on tehty sairaalaohjeiden mukainen häätöhoito hoidossa oleville potilaille ja henkilökunnalle.

Vanhuspalvelujohtaja Raija Hietikko-Hämäläinen kertoo, ettei uusia syyhytapauksia ole enää tavattu. Hän muistuttaa kuitenkin terveyskeskuksessa vierailevia kiinnittämään huomiota käsihygieniaan.

Syyhypunkki tarttuu ihokosketuksessa ja pääoire on kutina. Syyhyn oireet ilmaantuvat hitaasti, noin neljän viikon kuluttua tartunnasta, mikä edistää tartuntojen leviämistä. Taudinkuva voi vaihdella hyvin niukkaoireisesta voimakkaaseen kutinaan ja ihottumaan.

Syyhy on satunnainen ongelma vuosittain esim. vuodeosastoilla. Hoitolaitoksiin syyhy saapuu useimmiten diagnosoimattoman potilaan tullessa hoitoon. Koska vaivaa voi esiintyä myös muualla, kuten kouluissa tai päivähoidossa pitkään jatkuvan ihottuman ja kutinan syytä selvitellessä on hyvä muistaa myös syyhyn mahdollisuus.

- Jos on vieraillut joulukuussa useita kertoja Keravan terveyskeskuksen vuodeosastolla ja iho on alkanut nyt kutista epätavallisen voimakkaasti, kutinan syy kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla, neuvoo terveydenhuollonjohtaja Minna Helenius.