Uusi Alitalia aloitti lennot

Italian suurin lentoyhtiö Alitalia on aloittanut lennot yksityisessä omistuksessa. Uudelleensyntyneen yhtiön ensimmäiset lennot lähtivät aamulla Milanosta Sao Paoloon ja Palermosta Roomaan.

talous

- Olen iloinen saadessani olla ohjaimissa, kun maamme siviili-ilmailussa alkaa uusi aikakausi, sanoi ensimmäistä kotimaanlentoa ohjannut kapteeni Massimiliano Canterini.

Milanon Linaten lentokentällä 10 lentoa on jouduttu perumaan henkilöstön mielenilmaisujen takia. Myös Milanon Malpensan lentoasemalla työntekijät osoittivat mieltään uutta yhtiötä vastaan. He marssivat sisään lentoterminaaliin protestoimaan uuden Alitalian henkilöstöpolitiikkaa ja omistussuhteita vastaan.

Yksityistäminen herättänyt pelkoja työntekijöissä

Konkurssiin ajautunut Alitalia yksityistettiin liittämällä se yksityiseen Air One -lentoyhtiöön ja uuteen yhtiöön vähemmistöosakkaaksi tuli ranskalais-hollantilainen Air France-KLM. Työntekijät pelkäävät, että etenkin Air France/KLM:m mukaantulo yhtiöön merkitsee tulevaisuudessa Milanon Malpensan kentän surkastumista osana liikenneverkostoa.

Air One ja Alitalia -yhtiöiden uudelleenjärjestelyissä niiden yhteisestä laivastosta on jo vähennetty 25 lentokonetta, 11 000 työpaikkaa on kadonnut ja verkostosta on karsittu runsaasti kannattamattomia kohteita.

Alitalia ehti olla valtion omistuksessa 62 vuotta.

Lähteet: AFP, Reuters