Gaza odottaa maahyökkäyksen viimeistä vaihetta

Israelin armeija kiristi tiistaina silmukkaa Gazan kaupungin ympärillä. Armeija ei ole kaupungin saarrosta huolimatta kuitenkaan vielä lähtenyt katutaisteluihin Gazan kaduille. YK sanoo, että siviiliväestöllä ei ole enää missään turvapaikkaa.

Ulkomaat
Räjähdys Gazassa tiistaina13.1.2009
Reuters-TV

Israel hyökkäsi Hamasin asesalakuljettajien käyttämiin tunneleihin Gazan ja Egyptin rajalla, Hamasin taistelijoita vastaan sekä Hamasin asetehtaisiin ja komentoasemiin. Israelin ilmavoimat pommittivat ainakin 60 kohdetta. Kaupunkisodassa on tuhottu kymmeniä rakennuksia.

Sairaalalähteiden mukaan 18 Hamasin taistelijaa on kuollut taisteluissa. Hamasin mukaan taisteluissa olisi kuollut useita israelilaissotilaita - Israel kuitenkin kiistää tappiot.

Silminnäkijöiden mukaan Israelin sotilaat etenivät jo tiistain vastaisena yönä Gazan kaupungin eteläiseen Tel Hawwan lähiöön.

- Suljimme kännykkämmekin, jotta sotilaat eivät kuulisi niitä, jotkut meistä toistivat Koraanin lauseita, toiset rukoilivat taisteluäänten vaimenemista, kertoi Tel Hawwan asukas Talat Jad, joka piileskeli 15 perheenjäsenensä kanssa taisteluja kodissaan.

Kolmas vaihe?

Poliittisten lähteiden mukaan Israelin ei odoteta pariin, kolmeen päivään ryhtyvän täysimittaiseen kaupunkisotaan. Tämä hyökkäyksen "kolmas vaihe" on poliittisesti riskialtis. Täysimittainen kaupunkisota voi johtaa raskaisiin miestappioihin molemmin puolin katutaisteluissa vain kuukautta ennen Israelin parlamenttivaaleja. Päätöksen uuteen vaiheeseen siirtymisen lykkäämisestä tuonnemaksi tekivät pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Tzipi Livni.

Tiistaina on Gazan sodan 18. päivä. Sodassa on kuollut yli 900 palestiinalaista, joista 380 on siviilejä. Loukkaantuneita arvioidaan olevan noin 3 600. Israelin mukaan surmansa on saanut 3 israelilaissiviiliä ja 10 israelilaissotilasta.

Siviiliväestö ahtaalla

YK:n palestiinalaisten avustusohjelman UNRWA:n mukaan sota on edennyt siihen pisteeseen, että siviiliväestöllä ei ole turvapaikkaa enää missään. UNRWA:n Gazan operaatioiden johtaja John Ging vetosi kansainväliseen yhteisöön siviiliväestön suojelemisen puolesta.

- Mitä teemmekin, se ei ole riittävää aseiden jatkaessa puhumistaan. Kansainvälinen yhteisö ei voi pysyä sivustakatsojana, kuinka sodan osapuolilla ei ole aikomustakaan lopettaa vihollisuuksia, Ging sanoi.

Ging muistutti, että Geneven sopimuksen nojalla vuodelta 1949 siviiliväestöllä laillinen oikeus odottaa suojelemisekseen kansainväliseltä yhteisöltä toimia. Palestiinalaishallinnon terveysministeriön mukaan ambulanssit ole päässeet avuntarvitsijoiden luo taisteluiden takia.

Aselepo kaukana

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon matkustaa Lähi-itään aseleponeuvotteluihin. Viikon mittaisella matkallaan Ban neuvottelee Israelin, Egyptin, Syyrian ja Libanonin johtajien kanssa keinoista lopettaa verenvuodatus Gazassa.

- Sanomani on yksinkertainen molemmille puolille: Lopettakaa heti! Ban sanoi ennen matkalle lähtöään.

Myös Egypti yrittää välittää aselepoa. Israelin sotilasviranomaisten mukaan maa aikoo lähettää keskiviikkona aseleponeuvottelijansa Kairoon.

Hamasin valtuuskunta on jo parhaillaan Kairossa. Järjestön mukaan Egyptin aselepoluonnoksessa on kuitenkin parantamisen varaa ennen kuin Hamas voi sen hyväksyä. Gazaa hallitseva järjestö vaatii Israelin joukkojen täydellistä vetäytymistä ja kaikkien raja-asemien avaamista.

Suuren hautausmaan portille Gazassa on tuotu kyltti, jossa lukee "Hautausmaa täynnä - haudatkaa muualle, sillä täällä ei ole enää tilaa". Aselepo tulisi tarpeeseen, mutta lienee yhä kovin kaukana.

Lähteet: AFP, Reuters, AP