1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähkölasku paisui taas

Sähkön hinnannousu jyrkkeni loppuvuodesta. Energiamarkinaviraston mukaan viime vuonna lähes kaikki sähkönmyyjät nostivat hintojaan. Ainoastaan määräaikaiset sähkösopimukset halventuivat.

Kuva: Mika Kanerva

Sähkön kokonaishinta on kallistunut vuodessa kotitalouskuluttajille 10 prosenttia ja sähkölämmitystalouksille 13 prosenttia. Kerrostalossa asuville kuluttajille tämä on merkinnyt 30 euron ja sähkölämmitystalouksille lähes 210 euron lisälaskua. Vielä heinäkuun alkuun saakka tapahtuneet hintamuutokset ennakoivat pienempää muutosta.

Yhden ja kahden vuoden määräaikaisten sähkösopimusten tarjoushinnat kääntyivät viime lokakuussa laskuun. Tällä hetkellä tarjolla olevat sopimukset kotitalouksille ovat keskimäärin noin 2 prosenttia ja sähkölämmitystalouksille keskimäärin noin 5 prosenttia edullisempia kuin vuosi sitten.

Kilpailuttaa pitäisi

Sähkön siirtohintojen kehitys oli puolestaan vuoden 2008 aikana maltillista. Siirtohinnat nousivat kaikissa kuluttajaryhmissä ja teollisuudessa keskimäärin 3 prosenttia.

Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Asta Sihvonen-Punkka muistuttaa sähkön kilpailuttamisen tärkeydestä.

- Jos sähkönostajat eivät vaivaudu kilpailuttamaan, niin se on selkeä merkki myyjille, että asiakkaat eivät välitä, Sihvonen-Punkka sanoo.