Ilmastonmuutos viemässä Etelä-Suomesta hiihtokelit

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria muutoksia suomalaisten talviulkoilumahdollisuuksiin. Metsäntutkimuslaitoksen laatiman ennusteen mukaan Suomen suosituimman talviulkoilumuodon, maastohiihdon harrastaminen muuttuu yhä vaikeammaksi varsinkin eteläsuomalaisille.

luonto
Mies hiihtämässä Tohloppijärven jäällä sumuisessa säässä.
YLE / Arja Lento

Ilmaston lämpeneminen vähentää hiihtoon käytettävissä olevia päiviä. Tästä seuraa, että hiihtoa harrastavien osuus väestössä vähenee, kun uudet sukupolvet eivät aiempien tavoin opi hiihtotaitoja. Varsinkin Etelä-Suomessa asuvilla pienten lasten vanhemmilla on edessä suuri haaste, jos he haluavat lastensa oppivan hiihtämään, Metla ennustaa.

Hiihtomahdollisuuksien muutokset koettelevat väestöryhmiä eri tavoin. Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti naisten, alemmassa sosio-ekonomisessa asemassa olevien ja kaupungissa asuvien hiihtoharrastukseen. Heillä on taloudellisista syistä muita heikommat mahdollisuudet matkustaa lumivarmoille alueille.

Kyselyjen mukaan osa hiihdon harrastajista on valmis matkustamaan lumivarmoille alueille, mikä lisää Itä- ja Pohjois-Suomen turismia. Osa on myös valmis käyttämään tekolumeen perustuvia hiihtopalveluja. Noin viidennes arvelee lopettavansa hiihtoharrastuksen.

Maan eri osat ovat ilmastonmuutoksen suhteen eri asemassa. Etelä-Suomen hiihtäjien hiihtomahdollisuudet heikkenevät erityisesti meren jäällä. Jo nyt valtaosa väestöstä kertoo hiihtomahdollisuuksiensa heikenneen lauhojen talvien takia. Keski- ja Länsi-Suomessa hiihtokausi lyhenee, mutta jonkinlainen hiihtokausi saataneen lähes joka vuosi. Hiihto säilyttänee asemansa suosittuna ulkoilumuotona. Pohjois- ja Itä-Suomessa maastohiihtopalvelujen kysyntä kasvaa, mikä tarjoaa uusia yrittämismahdollisuuksia.

Lähteet: YLE Uutiset