Teosto palkitsi nykykansanmuusikon

Vuoden 2012 Teosto-palkinnon saa Milla Viljamaan levy Minne. Tuomariston mukaan se päivittää onnistuneesti suomalaisen kansanmusiikkiperinteen. Viljamaa on työskennellyt laajasti esittävien taiteiden, kuten sirkuksen, oopperan ja teatterin parissa.

musiikki
Milla Viljamaa
Suvi-Tuuli Kankaanpää

- Olo on uskomaton etenkin kun Minne-levyn teko on ollut hyvin intiimi prosessi, Milla Viljamaa kertoo.

Palkittu levy syntyi ilman levy-yhtiöiden ja tuottajien apua.

- Palkinto on ehkä sellainen hyvä muistutus itselle siitä, ettei tällaisen polkuharmoni-jousikvintetti-instrumentaalilevyn tekeminen olekaan hullu idea, Viljamaa hymyilee.

Voittajaäänitettä raati luonnehti muun muassa rikkaaksi ja monipuoliseksi instrumentaalilevyksi, jonka musiikki herättää vahvoja visuaalisia mielikuvia ja voisi toimia mainiosti vaikka elokuvamusiikkina.

- Minulla on melko vahva kansanmusiikkitausta ja olen soittanyt paljon myös klassista. Se tulee sävellystyössä kyllä aika vahvasti ilmi, Viljamaa toteaa.

Tuomariston puheenjohtaja, kirjailija ja harrastajamusiikintekijä Juha Itkonen toteaa tiedotteessa, että ”voittajan valitseminen näin laajasta, tasokkaasta ja monipuolisesta kirjosta oli tuskallisen vaikea tehtävä.”

Ehdolla olivat muun muassa Kalevi Ahon Sinfonia nro 15 sekä Mikko Heiniön musiikki oopperassa Eerik XIV.

Milla Viljamaa valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemian kansamusiikin osastolta vuonna 2007. Hänet tunnetaan muun muassa Hereä-yhtyeestä sekä uuden tangon kokoonpanosta Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola.

Teosto-palkinnon suuruus on 25 000 euroa.

Lähteet: Yle Uutiset