1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Taloyhtiöille ei irtoa pankista rahaa

Pankit ovat kiristäneet taloyhtiöille myönnettävien lainojen ehtoja. Lainojen marginaalit ovat nousseet, eivätkä pankit halua enää antaa taloyhtiöille pitkiä lainoja. Yhtiöt eivät välttämättä enää pysty edes kilpailuttamaan pankkeja keskenään.

Kuva: YLE

Korjausrakentamisesta on maan hallitusta myöten toivottu lääkettä taantuman torjumiseksi. Remonttitarvetta riittääkin, sillä esimerkiksi putkiremontteja pitäisi tehdä kymmenissä tuhansissa asunnoissa joka vuosi.

Nyt kun sekä rakentamisen hinta että korot ovat vihdoin laskeneet, taloyhtiöt törmäävät uusiin vaikeuksiin. Pankit hilaavat taloyhtiöiden remonttilainojen marginaaleja ylös jopa yhteen prosenttiin asti ja kiristävät lainojen ehtoja.

Kiinteistöliitossa on huomattu, että pankkikilpailukin on lopahtanut, eikä vastauksia remonttilainojen tarjouspyyntöihin välttämättä enää tule kuin omasta pankista.

Rahat omille asiakkaille

- Muutama pankki oli kieltäytynyt tarjoamasta lainaa, eivätkä he tarjonneet, vaikka taloyhtiö sijaitsi suomalaisessa keskisuuressa kaupungissa ruutukaavassa eli luottoriskiä ei olisi pitänyt olla, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Yksikön johtaja Jari Sundström Nordeasta toteaa, että nykyään pääpaino on rahoituksen järjestämisessä omille asiakkaille, eikä kilpailijoiden tontille pyritä yhtä innokkaasti kuin ennen finanssikriisiä.

Nordean mukaan taloyhtiöille annettavien lainojen määrä ei ole rahoituskriisin aikana pudonnut, joten omista asiakkaista pidetään huoli. Pankit myös haluavat siirtyä pitkistä laina-ajoista selvästi lyhyempiin.

- Taloyhtiöille on jopa esitetty, että myönnettäisiin viiden vuoden laina ja sitten pitäisi hakea uusi laina. Tämä on kovin vierasta taloyhtiöille, jossa tehdään putkiremonttia, jonka vaikutukset voivat olla 20 - 40 vuotta, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Remontteja jäihin

Pankkien mukaan ne eivät rahoituskriisin vuoksi itsekään saa pitkäaikaista rahoitusta itselleen.

Joidenkin taantuvien paikkakuntien taloyhtiöt saattavat kuitenkin olla todella pulassa remonttiensa kanssa. Pankit eivät uskalla antaa lainaa, jos asunnoille ei löydy paikkakunnalta mahdollisia uusia ostajia.

Ja jos työttömyyden uhka on oikein iso, asukkaat eivät uskalla edes aloittaa isoja remontteja.