1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kova kahvittelu voi johtaa aistiharhoihin

Runsas kahvin juonti saattaa aiheuttaa aistiharhoja, arvioivat brittiläiset tutkijat. Psykologian tutkijat huomasivat kokeessaan, että liiallinen kofeiinin nauttiminen voi saada ihmisen näkemään näkyjä ja kuulemaan ääniä.

Kuva: YLE

Tutkimuksessa seurattiin 200 opiskelijan kofeiinin käyttöä. Tulosten mukaan seitsemän kuppia pikakahvia päivässä tuotti koehenkilölle aistiharhoja todennäköisemmin kuin yhden kupillisen nauttiminen.

Tutkijat arvelevat, että suuri kofeiinin määrä lisäisi stressihormonin tasoa, mikä puolestaan kasvattaisi aistiharhojen todennäköisyyttä.

Seuraavaksi aiotaan selvittää tutkimushenkilöiden nukkumisen ja elämän stressitekijöiden mahdollista vaikutusta aistiharhoihin.

Kahvin terveysvaikutuksia tutkitaan eri puolilla maailmaa. Taannoin julkaistiin tutkimus, jonka mukaan runsas kahvin juonti lisäisi naisten munasarjasyövän riskiä. Lisäksi kahvi on liitetty keskenmenoriskin kasvuun sekä sikiön kehittymisen ongelmiin.

Myös kahvin myönteisiä vaikutuksia on havaittu. Esimerkiksi suomalais- ja yhdysvaltalaistutkijoiden tutkimuksessa hiirille juotettu kofeiini esti MS-taudin oireiden syntymistä. Kahvinjuonnin on todettu myös vähentävän aikuisiän diabeteksen riskiä. Australialaistutkimuksen mukaan kofeiini taas auttaisi lihaksia palautumaan kovan liikunnan jälkeen.