1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Käänne Kansallisoopperan solistikiistassa yllätti laulajat

Suomen kansallisoopperan solistikiista sai uuden käänteen, kun oopperan johto kertoi, etteivät erotarjoukset ole enää voimassa. Nyt kaikille laulajille pyritäänkin taas löytämään rooleja. Kiista on heikentänyt työilmapiiriä.

kulttuuri
Mikko Franck
YLE

Kansallisoopperan johto perääntyy solistikiistassa. Viime vuoden lopulla seitsemälle laulajalle tarjottiin erorahana vuoden palkkaa. Nyt hyllytetyt solistit yritetään mahduttaa ohjelmistoon.

- Työsuhteet jatkuvat ihan voimassa olevien sopimusten mukaisesti ja katsotaan, mitä on mahdollista tarjota sitten. Tietenkin me pyrimme löytämään kaikille kansallisoopperan työntekijöille heidän kokemustaan ja osaamistaan vastaavaa työtä niin paljon kuin se on mahdollista, taiteellinen johtaja Mikko Franck kertoo.

Uusi käänne tuli eropaketista kieltäytyneille laulajille täytenä yllätyksenä.

- Onhan se mielenkiintoista kuulla asiasta täällä YLEn aulassa. Ehkä olisi kiva, jos kuulisi tämän työantajalta itseltään, minusta se olisi järkevä tapa hoitaa tämä asia, erotarjouksen saanut oopperalaulaja Jyrki Anttila arvostelee.

Solistikiista onkin jättänyt jälkensä oopperan työilmapiiriin. Osa laulajakunnasta arvostelee kulissien takana taiteellisen johdon tekemisiä. Mikko Franckia syytetään mm. sovittujen tapaamisten ja työvelvollisuuksien laiminlyönnistä. Franck ei väitteitä halua kommentoida.

Joka tapauksessa yhteisen sävelen löytäminen oopperalla ei tule olemaan jatkossa helppoa.

- Kyllä paljon pitää tapahtua, että luottamus saadaan taas välillemme syntymään. Kyllä tämä ainakin minun elämääni on hetkauttanut niin paljon, etten unohda tätä koko ikänäni. Ei tällaisia tempauksia voi tehdä tuosta vaan ajattelematta seurauksia, Anttila kuvailee.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi