1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhanen tuomitsee Israelin YK-iskun

Pääministeri Matti Vanhanen (Kesk.) arvostelee ankarasti Israelin toimia Gazan palestiinalaisalueella. Israelin panssarivaunut tulittivat torstaina palestiinalaispakolaisista vastaavan YK-järjestön UNRWA:n rakennuksia Gazan kaupungissa.

Ulkomaat
Israelin panssarivaunuja matkalla Gazan kaistalle tammikuussa.
Israelin panssarivaunuja matkalla Gazan kaistalle tammikuussa.EPA / JIM HOLLANDER

Vanhasen mukaan Israelin isku YK:n tiloihin oli tuomittava teko.

- Tämä on vain esimerkki siitä, että tämä kriisi, konflikti, pitää saada päättymään. Näin voimakkaita sotilaallisia otteita ei pidä käyttää. Tätä ei missään tapauksessa voi hyväksyä, sanoo Vanhanen.

Vanhasen mukaan kaikkien osapuolten on kunnioitettava YK:ta, sen toimielimiä ja järjestön kiinteistöjä.

- Ei kerta kaikkiaan käy, että tätä kunnioitusta ei ole, Vanhanen lisää.

Kymmenien miljoonien dollareiden vahingot

Järjestön rakennuksiin oli iskuhetkellä hakeutunut suojaan 700 ihmistä.

Osa rakennuksista syttyi iskussa palamaan. Järjestön edustajan mukaan tulipalo tuhosi kymmenien miljoonien dollareiden arvosta avustustarpeita, ja kolme järjestön työntekijää haavoittui.

YK:n hätäapua koordinoivan UNRWA:n toimiston johtajan John Holmesin mukaan rakennuksiin osui ilmeisesti kiellettyjä fosforiammuksia.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on kertonut YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille, että Israelin iskut olivat vastaus YK:n rakennuksista tulleeseen tulitukseen. Olmert pahoitteli iskuja, mutta hän sanoi, että Hamas hyökkäsi israelilaisjoukkoja vastaan UNRWA:n rakennuksista.

YK on kiistänyt Olmertin syytöksen.

UNRWA on keskeyttänyt toistaiseksi osan toiminnastaan Gazan kaupungissa. Myös toinen avustusjärjestö CARE on ilmoittanut joutuneensa keskeyttämään avustuskuljetuksensa pommitusten takia.

Ban tuomitsi iskun jyrkästi

Israeliin vierailulle saapunut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi iskun tuoreeltaan. Hän sanoi ilmaisseensa raivoisan vastalauseen Israelille rakennuksen ampumisesta.

Ban vaatii, että tapahtunut tutkitaan. Hänen mukaansa Israelin puolustusministeri Ehud Barak on pyytänyt tulitusta anteeksi ja kutsunut sitä vakavaksi väärinkäsitykseksi.

Ban sanoi myös, että Gazan taisteluissa kuolleiden lukumäärä on noussut sietämättömän suureksi. Palestiinalaislähteiden mukaan Israelin hyökkäyksissä on kuollut ainakin 1 055 ihmistä. Heistä 670:n kerrotaan olleen siviilejä.

EU:n kehitysapukomissaari Louis Michel on tuominnut iskun YK:n rakennuksiin Gazassa.

Israelin joukot ovat pommittaneet raskaasti Gazan kaupunkia torstain aikana. Sairaalalähteiden mukaan ainakin 15 palestiinalaista sai surmansa kaupungissa. Ammuksia osui muun muassa mediarakennukseen ja sairaalaan, joka vaurioitui osin pahasti.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi