1. yle.fi
  2. Uutiset

Hamasin odotetaan suostuvan tulitaukoon

Hamas on diplomaattilähteiden mukaan suostumassa vuoden kestävään tulitaukoon Gazan alueella. Hamas- ja diplomaattilähteiden mukaan ehtona on, että Israel vetää joukkonsa Gazasta 5 - 7 päivän aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ulkomaat

Hamas vaatii lisäksi kaikkien Gazan rajanylityspaikkojen avaamista välittömästi ja kansainvälisiä takuita siitä, että ne pysyvät avoinna. Vuoden kestävä tulitauko olisi uusittavissa.

Hamas haluaa lupauksen kokouksesta, joka käsittelee jälleenrakennusta.

Diplomaattilähteiden mukaan Egypti on esittänyt Hamasin kannan Israelille. Israelin johdon odotetaan käsittelevän asiaa vielä torstaina, kun Israelin Kairossa käynyt neuvottelija palaa Jerusalemiin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi torstaina, että hän odottaa Israelin tekevän tärkeän tulitaukoa koskevan päätöksen. Ban kehottaa Israelia ja Hamasia keskeyttämään taistelun Gazan alueella välittömästi.

Ban sanoo, että hän luottaa siihen, että tulitauko Gazassa toteutuu. Hän kuitenkin arvelee, että tulitauon toteutuminen vie muutamia päiviä.

Egyptin television mukaan Israel on suhtautunut myönteisesti Kairossa esitettyihin ehdotuksiin. Egyptin television lainaamien lähteiden mukaan Israelilla oli kuitenkin huomautettavaa Hamasin kannasta, ja uudet tapaamiset ovat tarpeen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi