Naalia suojellaan ketunpyynnillä

Ketunmetsästys jatkuu naalien pesimäalueilla Utsjoella, Enontekiöllä ja Inarissa myös tänä keväänä. Maa- ja metsätalousministeriön poikkeuslupa on myönnetty 300 ketulle. Eläinsuojelujärjestö pitää ministeriön myöntämää poikkeuslupaa teurastuksen sallimisena.

naali
Kettu
Kettu.AP Graphics Bank

Pyynti on osa yhteispohjoismaista naalien suojelua ja sillä yritetään estää kettuja valtaamasta naalien pesimäalueita. Suojelubiologi Matti Melan mukaan pyyntiä jatketaan vaikka naali ei ole pesinyt Suomessa 12 vuoteen.

- Suomen Lappi kuuluu Finnmarkin ja Norbottenin kanssa samaan pohjoiseen naalialueeseen, jossa naali on pesinyt Suomea lukuunottamatta. Yhteistyöhön kuuluu, että Suomen on tehtävä näitä toimenpiteitä eli pitää tämä meidän omaa pientä aluetta naalille sopivana poistamalla kettuja.

Ketunmetsästys kuuluu 1990-luvulla alkaneeseen yhteispohjoismaiseen projektiin Fennoskandian naalipopulaation pelastamiseksi. Melan mukaan ketunmetsästys ei välttämättä näy suoraan Suomen naalipopulaatiossa, mutta se saattaa auttaa naapurimaissa.

Ruotsissa naalikantaa on elvytetty ruokkimalla naaleja. Norjassa luonnonnaaleja on tarhattu. Melan mukaan 1990-luvulta alkaneilla suojelutoimenpiteillä on onnistuttu pysäyttämään naalien väheneminen. Fennoskandiassa on arviolta 160 - 170 aikuista naalia.

Hesy pitää teurastuksena

Ketun metsästys naalin tieltä jakaa mielipiteitä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys (Hesy) tuomitsee Lapin kettujahdin teurastuksena. Yhdistys paheksuu maa- ja metsätalousministeriön myöntämää poikkeuslupaa, koska se sallii moottorikelkan ja haulikon käytön metsästyksessä.

Yhdistyksen puheenjohtajan Hannele Luukkaisen mukaan yhdistys pelkää, että metsästyksessä kielletyn moottorikelkan käyttöönotto lisää salametsästystä Lapissa.

- Kun moottorikelkoilla annetaan lupa metsästää niin ei sitä kukaan pysty valvomaan mitä siellä metsästetään. Pohjoisen kunnat ovat muutenkin saaneet kyseenalaista kunniaa salametsästyskeikoista.

Luukkaisen mielestä moottorikelkan salliminen metsästyksessä johtaa myös muiden lajien metsästämiseen kelkan avulla.

- Kuka sitä siellä selkosilla valvoo, ettei sitä käytetä myös muiden lajien kohdalla.

Moottorikelkkajahti on Luukkaisen mielestä teurastusta, joka ei anna saaliille mitään mahdollisuutta paeta.

- Normaalistihan sivistynyt metsästyskulttuuri on semmoista, että saaliille annetaan myös mahdollisuus paeta. Jos moottorikelkalla metsästys sallitaan, niin eihän siinä saalilla ole minkäänlaisia pako mahdollisuuksia. Tämähän on silkkaa teurastusta tällainen ja sitä tässä hämmästellään, että ministeriö antaa tämmöiselle teurastukselle luvan, Luukkainen hämmästelee.

Vesittää lainsäädännön

Luukkaisen mukaan kiellettyjen metsästystapojen käyttöönotto vesittää koko metsästyslain. Hänen mielestään myöskään ketuista maksettava 30 euron tapporaha ei kuulu sivistysvaltioon.

Yhdistys kokee, että ihminen on itse aiheuttanut kettujen leviämisen entistä pohjoisemmaksi. Luukkainen kertoo, että esimerkiksi jätteet ja vaikkapa autiotupien huono kompostointi vetää kettuja puoleensa.

Lähteet: YLE Lappi / Maiju Saijets ja Jarkko Kumpulainen