1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Finanssihuijaukset siirtyvät tv-ruuduille USA:ssa

Televisio on Yhdysvalloissa ajan hermoilla. Uusin trendi ovat petoksia ja huijauksia käsittelevät tv-sarjat. Talouden syöksylaskun ja yleisen epäluottamuksen aikakautena tv-sankareiksi nousevat ajatustenlukijat, meediot ja valheenpaljastajat.

Yhdysvaltain katsotuimpia uusia sarjoja on juuri nyt The Mentalist, jossa rikokset ratkeavat ajatuksia lukemalla. Sarja käynnistyi viime syksynä. Ensi viikolla Foxilla aloittavassa Lie To Me -sarjassa petoksia setvii kehonkielen ekspertti. Suurennuslasin alla ovat niin miljardöörin touhut kuin sotilaalliset salaliitot.

Sarjassa analysoidaan myös oikeiden ihmisten, kuten Bill Clintonin ja American Idol -tuomari Simon Cowellin ilmeitä ja eleitä.

- Ajoitus on oikea. Amerikkalaiset ovat nyt tietoisempia valheiden määrästä, jota heille päivittäin syötetään, sanoo sarjan luonut Samuel Baum.

Jo pitempään Foxilla on pyörinyt komediasarja Psych, jonka pääosassa on yliluonnollisena meediona itseään pitävä rikosetsivä. Tosi-tv:tä edustaa Moment of Truth, jossa kilpailijat kytketään valheenpaljastuskoneeseen ja laitetaan vastaamaan kysymyksiin rahapalkkion toivossa. Avionrikkojiksi, pettäjiksi ja valehtelijoiksi ihmisiä paljastava visailusarja siirtyy juuri toiselle tuotantokaudelleen.

- Ei ole sattumaa, että näinä aikoina televisiossa nousee esiin tällainen teema, sanoo Robert Thompson, populaarikulttuurin ja television tutkimuksen laitoksen johtaja Syracusen yliopistosta.

Thompson viittaa siihen, että viime aikoina kansan luottamus on kärsinyt kovan kolauksen pankkien kaatuessa, korruptiosyytösten sinkoillessa ja uusien talouspetosten paljastuessa.

- Tv-teollisuus pyrkii aina lukemaan amerikkalaisen sielun synkimpiä sopukoita, hän lisää.