1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paniikkihäiriö on nuorten naisten riesa

Paniikkihäiriö yleistyy nuorilla naisilla. Jo noin joka kymmenes 25-35 -vuotias nainen tietää sairastavansa paniikkihäiriötä. Syy yllättävään sairastumiseen on usein suuri tai stressaava elämänmuutos.

Kotimaan uutiset
Tyttö juo kahvia
YLE

Paniikkihäiriö on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.

- Tyypillisin potilas on kaksikymppinen nuori nainen. Sitä ei osata selittää, miksi paniikkihäiriö on naisilla yleisempi. Kyse saattaa osittain olla geneettisestä alttiudesta sekä kulttuurillisista ja biologisista tekijöistä, kertoo Helsingin Auroran sairaalan psykiatri Jorma Oksanen.

Paniikkikohtaus tarkoittaa ilman havaittavaa syytä ilmaantuvaa voimakasta pelkotilaa. Fyysisiä oireita ovat muun muassa huimaus, käsien tärinä, sydämen tykytys ja hengenahdistuksen tunne.

- Kohtauksen saanut henkilö saattaa ajatella, että hän kuolee siihen paikkaan tai on tulossa hulluksi, Oksanen kuvailee.

Hoidolla oireettomaksi

Paniikkikohtaukset ovat usein toistuvia, mutta suurimmalla osalla potilaista tauti pysyy hyvällä hoidolla oireettomana. Hoitoina käytetään mielialalääkitystä ja psykoterapeuttista hoitoa. Myös hyvillä elämäntavoilla, liikunnalla ja nautintoaineiden välttämisellä on osuutensa hoidossa.

- Osalla paniikkihäiriö katoaa ensimmäisen sairausjakson jälkeen kokonaan, mutta noin puolella sairastuneista tauti puhkeaa uudelleen, jos elämäntilanne yllättäen muuttuu. Viidesosa on sellaisia, joille tauti jää krooniseksi. Kaikille löytyy kuitenkin hoitoa, toteaa Oksanen.

Lähteet: YLE Uutiset / Hanna Visala

Lue seuraavaksi