1. yle.fi
  2. Uutiset

Välittäjät toiveikkaita Gazan tulitauosta - Hamas eri mieltä

Yhdysvallat ja Israel ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyöstä Gazan rajojen valvonnassa. Sopimuksen mukaan Yhdysvallat antaa Israelille teknistä tukea, jolla pyritään estämään aseiden salakuljettaminen Gazaan.

Ulkomaat
Räjähdys
Israelin armeija räjäytti perjantaina Gazan alueella sijaitsevan palestiinalaisrakennuksen.EPA / JIM HOLLANDER

Israel pitää sopimusta välttämättömänä ennen mahdollista tulitaukoa Hamasin kanssa. Israelin ulkoministeri Tzipi Livni saapui eilen Washingtoniin sopimusneuvotteluja varten.

Ponnistelut Gazan sodan lopettamiseksi ovat kuitenkin keskittymässä Kairoon.

Israelin neuvottelija palasi Kairoon

Israel on lähettänyt pääneuvottelijansa Amos Giladin takaisin Kairoon neuvottelemaan aselevosta. Israelin odotetaan antavan vastauksensa Egyptin esitykseen lauantaina tai sunnuntaina.

Neuvotteluja käydään Egyptin välityksellä, sillä Israel ja Hamas eivät suostu samaan neuvottelupöytään.

Israel on jatkanut Gazan alueen pommituksia myös tänään perjantaina. Pelastustyöntekijät ovat löytäneet 23 ihmisen ruumiit Gazan kaupungin reunamilla sijaitsevasta Tal Al-Hawan lähiöstä. Israel tulitti aluetta yöllä mm. panssarivaunuilla. Israelin ilmavoimat iskivät yöllä noin 40 kohteeseen eri puolilla Gazaa.

Israel on ilmoittanut iskeneensä mm. salakuljetustunneleihin Egyptin rajalla, rakettien laukaisualustoihin ja moskeijaan, jonka sanotaan toimineen asevarastona.

Uutistoimistojen mukaan Israel on tulittanut myös kahta sairaalaa. Niistä toinen, Al-Qudsin sairaala syttyi tuleen ja sen potilaita siirrettiin paniikin vallassa pimeille kaduille. Israelin kerrotaan myös tulittaneen ja sytyttäneen tuleen korkeita tornitaloja, joita pidetään Gazan maamerkkeinä.

"Sota etenee kohti loppunäytöstä"

Israelin hallitus ilmoittaa Gazan hyökkäyksen saattavan olla etenemässä "loppunäytökseen". Pääministeri Ehud Olmertin tiedottaja Mark Regev sanoi hallituksensa myös toivovan, että operaatio olisi lopuillaan.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livni lentää tänään Washingtoniin Yhdysvaltoihin, missä hänen odotetaan sopivan Yhdysvaltain johdon kanssa keinoista, joilla aseiden salakuljetus estettäisiin Hamas-järjestölle.

Israelin hyökkäys Gazassa on kestänyt nyt tasan kolme viikkoa. Hyökkäyksessä on kuollut yli 1100 palestiinalaista ja yli 5 000 on haavoittunut. Israelilaisia on kuollut 13, joista kymmenen taisteluissa tai omien sotilaiden tulituksessa, ja kolme Hamasin raketti-iskuissa Israelin puolelle.

Hamas on jatkanut rakettien ampumista Israeliin, mutta tänään se on ollut vähäisempää kuin aiempina päivinä. Eilen Israeliin ammuttiin 20 rakettia, joista yksi iskeytyi Beersheban kaupunkiin, haavoittaen viittä ihmistä.

Sovittelijat toiveikkaita, aselepo lähellä

Gazan kriisin sovittelijat ovat toiveikkaita aselevon saavuttamisesta lähipäivinä. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan aseleposopimus "on hyvin lähellä". Gazan pommitus on päivän mittaan hieman hellittänyt mutta Länsirannalla palestiinalaisten ja Israelin sotilaiden yhteenotot ovat kiihtyneet.

Hamasin poliittisen siiven johtaja Khaled Meshaal ilmoitti perjantaina iltapäivällä järjestönsä torjuvan Israelin aselepoehdot. Aikaisemmin Hamasin puolelta tullut viesti oli kertonut, että Hamas hyväksyisi vuoden aselevon. Israel on vaatinut aselevosta pysyvää. Lisäksi se on esittänyt tarkkoja vaatimuksia rajavalvonnasta, jotta Hamas ei pystyisi aseistautumaan uudelleen. Lisäksi Israel haluaa palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin Fatah-järjestön edustajien korvaavan Hamasin miehet Gazan rajavalvonnassa.

Hamas puolestaan haluaa yksivuotisen aselevon, jota voidaan myöhemmin jatkaa. Lisäksi Hamas haluaa pitää Fatahin virkailijat poissa Gazasta. Hamas vaatii myös Gazan taloudellisen saarron lopettamista eli rajojen avaamista ulkomaailmaan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi