1. yle.fi
  2. Uutiset

Gazan tulitaukoneuvotteluissa paine tulokseen kovenee

Egyptissä jatketaan tulitaukoneuvotteluja voimistuneen onnistumispaineen alla. Keskiviikkona voitiin kirjata lievää edistystä, vaikka erimielisyyksiä tulitaukosopimuksen muodoista on vieläkin. Osapuolet kiistelevät vielä muun muassa siitä, kuinka kauan tulitauon on määrä kestää.

Ulkomaat
Hamasin jäsenet Salah Bardawel ja  Ayman Taha lehdistötilaisuudessa Kairossa
Hamasin jäsenet Salah Bardawel ja Ayman Taha lehdistötilaisuudessa Kairossa.EPA / Khaled El Fiqi

Israelin neuvottelija on saapunut Kairoon ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puolestaan on matkustanut Kairosta Israeliin. Paineet tulitauon saamiseksi ovat kasvaneet. Kokouslähteiden mukaan nyt pyritään saamaan aikaan 10-päiväinen määräaikainen tulitauko, jonka kuluessa voitaisiin neuvotella kestävämmän aselevon yksityiskohdista.

Eripuraa on siitä, mitä tarkkoja toimenpiteitä Egyptin on tehtävä Gazan-vastaisen rajan valvomiseksi ja kuinka nopeasti Israelin tulee vetää joukkonsa ja avata Gazan rajanylitysasemat.

Israelilaislähteiden mukaan Egypti pyrkii saamaan tulitaukosopimuksen aikaiseksi viikonloppuun mennessä. Lähteen mukaan Israelin edustajat eivät ole kuitenkaan sitoutuneet tähän aikatauluun. Israelin puolustusministeriön edustaja Amos Gilad matkustaa torstaina Kairoon osallistuakseen tulitaukoneuvotteluihin.

Israelin saartorenkaat kaupunkien ympärillä kiristyvät

Myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on saapunut Lähi-itään jatkaakseen osapuolten painostamista tulitaukosopuun. Saksa on tarjonnut Egyptille muun muassa koulutusapua Hamasin asesalakuljetuksen keskeyttämiseksi. Saksa ja Ranska ovat kiitelleet Egyptiä tulitaukoneuvottelujen välittämisestä.

Israelin hyökkäys Gazaan on jatkunut jo 19 päivää. Israelin joukot ovat tunkeutuneet entistä syvemmälle Gazan alueelle. Päivän valjetessa alkaneen etenemisen aikana Israelin sotilaat lähestyivät panssarivaunujen ja ilmavoimien tukemina Gazan ja muiden kaupunkien keskeisiä asuinalueita. Palestiinalaiset silminnäkijät kertoivat, että Israelin panssarit tulittivat kolmea korkeaa kerrostaloa Gazan keskustassa.

Tuhannet kaupunkilaiset ovat jättäneet kotinsa ja yrittävät etsiä suojaa muualta Gazan alueelta. Israel on nyt syvemmällä Gazassa kuin kertaakaan aiemmin lähes kolme viikkoa kestäneen sodan aikana. Vielä ei tiedetä, onko operaatio merkki uuden vaiheen alkamisesta Gazan sodassa.

YK kokoontuu hätäistuntoon

Länsirannalla Ramallahin kaupungissa vieraillut Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos sanoi keskiviikkona sovun olevan jo lähellä. Moratinoksen mukaan edistystä on tapahtunut paljon, mutta vielä on myös paljon tehtävää. Moratinos tapasi Länsirannalla palestiinalaisten pääministerin Salam Fayydin.

YK aikoo pitää huomenna yleiskokouksen hätäkokouksen suurlähettilästasolla Gazan tilanteen takia. Hätäkokouksen tarkoitus on painostaa osapuolia hyväksymään YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma pysyvästä tulitauosta.

Saudi-Arabian kuningas Abdullah on kutsunut Persianlahden arabimaat torstaina hätäkokoukseen Gazan tilanteen vuoksi. Asiasta kertoo saudiarabialainen al-Ikhbariya-televisiokanava.

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa järjestettävän kokouksen tarkoituksena lienee ehtiä ennen Qatarin Dohaan perjantaiksi koolle kutsuttua kokousta. Egypti ja Saudi-Arabia ovat kieltäytyneet osallistumasta Qatarin kokoukseen. Maat ilmoittivat aiemmin Gaza-keskustelujen voivan odottaa ensi viikolle arabimaiden talouskokoukseen Kuwaitissa.

Saudilähteiden mukaan Qatarin kokoukseen on ilmoittautunut vain 14 maata, mikä kumoaa Qatarin aiemmin esittämän 15 valtion ilmoittautumisen. Kokouksen päätösvaltaisuuteen vaaditaan 15 maan osallistuminen.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi