Eläkeläiskenraali syytettynä Turkin Ergenekon-salaliitosta

Turkissa eläkkeellä olevaa kenraalia on syytetty kytköksestä väitettyyn salajuoneen maan maltillisen islamistisen hallituksen kaatamisesta, kertoi Turkin CNN uutiskanava perjantaina.

Ulkomaat

Turkin poliisi sai yli puoli vuotta pakoilleen Levent Ersozin kiinni torstaina. Mies odottaa vankilassa oikeudenkäyntiä syytettynä aseistetun joukon kokoamisesta, väärällä henkilöllisyydellä esiintymisestä ja yrityksestä suistaa vallasta maan hallitus.

Poliisin oli alun perin määrä pidättää Ersoz kesäkuussa osana niin sanotun Ergenekon-tapauksen tutkintaa. Lokakuussa alkaneessa oikeudenkäynnissä Ergenekon-nimistä salaliittoa syytetään poliittisen kaaoksen luomisesta ja sotilaallisten iskujen provosoinnista valtapuolue AK:ta vastaan.

Tähän mennessä salaliitosta on syytettynä jo 86 henkilöä, mukaan lukien monia eläkkeelle jääneitä armeijan upseereita, poliitikkoja ja toimittajia.

Turkin entisten vallanpitäjien väkivaltaisia ja epädemokraattisia toimia tutkivaa selvitystä kiiteltiin alkujaan menestykseksi. Sittemmin selvitys on saanut paljon kritiikkiä, kun se on suuntautunut moniin hallitusvaltaan kriittisesti suhtautuviin toimittajiin, akateemikkoihin ja intellektuelleihin.

Islamistinen AK-puolue nousi valtaan Turkissa vuonna 2002.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset