Suomalaiset valokuvaajat kiinnostavat Britanniassa

Valokuvasta on tullut ehkä tunnetuin suomalaisen taiteen muoto Britanniassa. Esko Männikkö sai Britannian tärkeimmän valokuvapalkinnon, Deutsche Börsen. Helsingin koulun valokuvataiteilijat ovat olleet paljon esillä Lontoossa. Tunnetussa Purdy Hicksin galleriassa on parhaillaan esillä Jorma Purasen töiden näyttely.

Kuva: TaiK

Helsingin koulu ei ole esteettisesti yhtenäinen ryhmä. Se perustettiin 90-luvun lopussa viemään ulkomaille Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneiden valokuvaajien ja heidän opettajiensa töitä.

Helsingin koulun esitteli Lontoossa Tate Modern -taidemuseon kyljessä Thamesin etelärannalla sijaitseva yksityinen Purdy Hicks-galleria. Kaksi vuotta sitten galleria näytti suojissaan Helsingin koulun seitsemän valokuvaajan töitä.

Viime vuonna taidegalleria toimeenpani vielä Ola Kolehmaisen oman näyttelyn sekä Susannan Majurin, Jyrki Parantaisen ja tunnetun englantilaisen valokuvaajan Tom Hunterin yhteisnäyttelyn. Nyt galleriassa on helmikuun seitsemänteen päivään asti näytteillä Jorma Purasen kymmenen näyttävää suurtyötä.

"Mielikuvituksellinen lähestymistapa vetoaa"

Kuraattori Katy Barron kertoo, että taidegalleria innostui Helsingin koulun työn monipuolisuudesta ja kauneudesta. Se halusi esitellä tuntemattomat suomalaiset omalle yleisölleen Lontoossa.

- Ihmiset kerta kaikkiaan rakastavat Helsingin koulun valokuvaajia. Se on epäyhtenäinen ryhmä, mutta jokin yhdistää sitä; on helppo tunnistaa Helsingin koulun valokuvaajat. Ehkä siksi, että taso on aina niin korkea ja ryhmällä on mielikuvituksellinen lähestymistapa valokuvaukseen ja värin käyttöön, Byron uskoo.

Yhä useammat perinteiset taidegalleriat ovat Purdy Hicks-gallerian tavoin löytäneet valokuvan. Myös Christien huutokauppakamari on alkanut kiinnostua valokuvasta. Jorma Purasen ja Ola Kolehmaisen töitä huudettiin ennen taloustaantumaa Christien taidehuutokaupassa jopa paristakymmenestätuhannesta eurosta.