Lähiöihin ehdotetaan uutta tilaa vanhaa purkamalla

Kaupunkien lähiöt alkavat olla perusteellisen remontin tarpeessa. Moni 1960 - 70-luvun lähiö uhkaa leimautua ja syrjäytyä niin, etteivät ne kiinnosta muuttajia. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylijohtajan mielestä korjausta kannattavampaa olisi purkaa osia lähiöistä kokonaan ja rakentaa tilalle uutta.

Kotimaa
Myllypuron lähiötä Helsingissä
YLE

1960 - 70-luvuilla rakennetuissa lähiöissä moni asiaa vaatii pian remonttia. Asunnot rapistuvat ja aluiden sosiaaliset ongelmat kasvavat.

- Tarvittaisiin uusia asuntoja, ja vanha kanta vaatii toisaalta runsaasti peruskorjauksia. Joillakin alueilla väki vähenee ja jää tyhjiä asuntoja pois käytöstä, kertaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti.

On arvioitu, että pelkästään pääkaupunkiseudun väkiluku kasvaa tulevan 15 vuoden aikana 130 000:lla. Rossilahden mielestä lähiöiden korjaaminen ja täydentäminen eivät riitä ratkaisemaan asumisen ongelmia, vaan kehnoimmassa kunnossa olevia rakennuksia on purettava.

- Monta kertaa ollaan tilanteesa, jossa korjauskulu on jo niin suuri, että samalla rahalla tekisi sitten jo uuden talon. Se monta kertaa varmaan niissä tilanteissa harkinnan paikka.

Ympäristöministeriössä suhtaudutaan purkamiseen viimeisenä vaihtoehtona. Lähiöiden ongelmat ovat kuitenkin tiedossa. Meneillään on ohjelma, jolla kohennetaan lähiöiden viihtyvyyttä.

Lähteet: YLE Uutiset