Hyppää sisältöön

Amnesty: Israel käytti sodankäynnissään valkoista fosforia

Israel käytti sodankäynnissään Gazassa valkoista fosforia, ilmoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Amnestyn paikalla liikkuneet tutkijat pitävät valkoisen fosforin käyttöä tiiviisti asutetuilla alueilla selvänä ja kiistattomana.

Amnestyn aseasiantuntija Christopher Cobb-Smith sanoi kaupunkien kaduilla lojuneen runsaasti todisteita valkoisesta fosforista. Tutkijat löysivät kaduilta yhä palavia sirpaleita sekä ammusten ja kanistereiden jäänteitä, jotka olivat peräisin Israelin armeijalta. Cobb-Smith kuuluu Amnestyn nelijäseniseen tutkijaryhmään, joka on päässyt Gazan alueelle tutkimaan sodan tuhoja.

Amnesty arvioi Israelin käyttäneen valkoista fosforia etenkin Gazan kaupungissa ja muualla Gazan alueen pohjoisosassa.

Valkoinen fosfori on myrkyllinen kemikaali, joka voi aiheuttaa erittäin pahoja, luuhun asti ulottuvia palovammoja. Sitä sisältäviä ammuksia voidaan levittää tykistöllä, ilmasta pudotettavilla pommeilla ja ohjuksilla. Valkoinen fosfori syttyy tuleen joutuessaan tekemisiin hapen kanssa. Sen tuleen sytyttämät kohteet eivät sammu helposti.

Israel: käytetyt aseet laillisia

Kansainvälisen oikeuden mukaan valkoista fosforia saa käyttää savuverhon luomiseen, mutta sen käyttö siviilien läheisyydessä on kiellettyä.

Israel on ilmoittanut, että kaikki sen käyttämät aseet ovat kansainvälisen oikeuden sallimia.

Amnestyn tutkija Donatella Rovera rinnastaa valkoisen fosforin käytön sotarikoksiin. Hänen mukaansa tällaisen aseen käyttö tiiviisti asutetussa Gazassa on summittaista, ja siviiliväestön kannalta tuhoisaa.

Lääkärit ja ihmisoikeusaktivistit ovat raportoineet Gazan alueella kymmenistä tapauksista, joissa potilaiden on epäilty saaneen pahat palovammat valkoisesta fosforista. Israelin 22 päivää kestäneessä sodassa Hamasia vastaan kuoli yli 1300 ihmistä, joista yli 700 on siviilejä.