Israel vetäytyy Gazasta - Hamas julisti voittoa

Israelin joukot ovat vetäytymässä Gazasta sunnuntaina alkaneen tulitauon myötä. Gazan kärsimistä mittavista tuhoista huolimatta Hamas-järjestön johtaja julisti voittoa Israelista. Siviiliuhreja on löytynyt Gazasta yli sata tulitauon julistamisen jälkeen.

Jyväskylässä järjestettävässä konferenssissa pohditaan mm. sukupuolen merkitystä sodassa. Kuva: Reuters-TV

Sotilaslähteiden mukaan Gazaan kuun alussa tunkeutuneet joukot ja panssarivaunut ovat asteittain poistumassa, mutta ovat edelleen valmiita vastaamaan, mikäli taisteluja puhkeaa.

Israelin pääministeri Ehud Olmert sanoi sunnuntaina, että Israel aikoo vetää joukkonsa Gazasta niin pian kuin mahdollista.

Israel ja Hamas julistivat sunnuntaina erilliset tulitauot.

Israel aloitti sunnuntain vastaisena yönä yksipuolisen tulitauon, kun Yhdysvallat ja Egypti olivat vakuuttaneet estävänsä aseiden salakuljettamisen Gazaan. Ehtona oli, että Hamas lopettaa raketti-iskunsa Israeliin.

Hamas ilmoitti niin ikään aloittavansa välittömästi tulitauon. Järjestö sanoi antavansa Israelille viikon aikaa vetäytyä Gazasta.

Tulitauko rakoili tuoreeltaan sunnuntaina, mutta maanantaiyön kerrotaan olleen rauhallinen.

Hamas julisti voittaneensa

Hamas-johtaja Ismail Haniya sanoi sunnuntaina palestiinalaisten saavuttaneen voiton Israelia vastaan. Televisiossa puhunut Haniya sanoi, että "olemme pysäyttäneet hyökkäyksen eikä vihollinen ole saavuttanut tavoitteitaan".

Hamasin tulitaukopäätöstä hän sanoi viisaaksi ja vastuulliseksi.

Israelin kolme viikkoa kestäneessä hyökkäyksessä Gazaan kuoli yli 1 300 ihmistä ja yli 5 000 haavoittui. Myös aineelliset tuhot olivat mittavat. Palestiinalaisten tilastotoimiston mukaan noin 4 000 asuintaloa tuhoutui.

Läntiset diplomaatit ovat arvioineet, että Gazassa tuhoutuneen infrastruktuurin korjaaminen maksaa ainakin 1,2 miljardia euroa.

Israelilta on kaatunut Gazassa kymmenen sotilasta, ja kolme israelilaista siviiliä on kuollut Hamasin raketti-iskuissa.

Siviiliuhreja löytyy jatkuvasti pommitusten jäljiltä

Gazan alueelta löytyy koko ajan lisää kuolonuhreja Israelin pommitusten jäljiltä. Tulitauon astuttua voimaan raunioista on löytynyt yli 100 kuollutta.

Ambulanssinkuljettaja Abed Sharafi kertoo tänään kaivaneensa työtovereidensa kanssa romahtaneista taloista viidentoista naisen ja lapsen ruumiit Gazan kaupungin ja Beit Lahiyan välisellä tiellä. Sharafin mukaan osa ruumiista oli silpoutunut niin pahoin, että ihmisten sukupuolta ei voinut erottaa. Sharafi arvioi, että osaa uhreista ei koskaan löydetä.

Pelastushenkilöstöllä on nyt mahdollisuus käydä läpi alueita, jotka olivat pahimman tulituksen kohteena. Kaikkiaan yli 1 300 palestiinalaisia kuoli Israelin runsaat kolme viikkoa kestäneessä hyökkäyksessä, heistä ainakin 700 on siviilejä. On arvioitu, että pommituksissa kuoli 410 lasta. Yli 5 300 ihmistä haavoittui.

Hamas-hallinnon mukaan Israelin hyökkäyksessä tuhottiin 5 000 taloa, 16 hallituksen rakennusta ja 20 moskeijaa. 20 000:nrakennuksen kerrotaan vaurioituneen pommituksissa.

Gazan jälleenrakennus maksaa 1,5 miljardia euroa

Gazan jälleenrakennuksen hinnaksi on arvioitu alustavissa laskelmissa 1,5 miljardia euroa. Israelin Gaza-operaatio oli juutalaisvaltion tuhoisin hyökkäys palestiinalaisalueille Israelin valtion historiassa.

Israel on perustellut hyökkäystään yrityksellä estää rakettitulen ampuminen Gazasta Israelin puolelle.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livni on luonnehtinut Gaza-operaation siviiliuhreja "olosuhteiden tuotteiksi". Livni perusteli siviiliuhrien määrää myös Israelin perinteisellä kannalla, jonka mukaan Hamas käy taisteluaan väestökeskusissa.