1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yrityshallituksen puheenjohtaja

Rämöstä puheenjohtaja - Sepälle paikka hallitukseen

Viime vaalien ääniharava, sosiaalidemokraattien Hannele Rämö valittiin Heinolan kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Vasemmistoliiton Matti Seppä puolestaan tarvitsi suhteellisen vaalin noustakseen kaupunginhallitukseen.

Yrityshallituksen puheenjohtaja
Hannele Rämö
Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannele Rämö.Pirkko Päivinen / Yle

Vähintäänkin sekavissa tunnelmissa alkanut valtuuston kokous kuvasti Heinolan poliittista päätöksentekoa kaikessa raadollisuudessaan. Vaikka asioista oli kosolti aikaa neuvotella, tarvittiin heti tuumaustauko. Kaikki päätökset tuntuivat roikkuvan kuin isoäidin hantuuki naulassa.

Pettyneitä olivat varsinkin ne, jotka yrittivät viimeiseen asti saada sopua aikaan. Suhteellisella vaalitavalla äänestäen kaupunginhallituksen paikoista saatiin selvyys. Voittaja oli ainakin Matti Seppä, joka sai paikan hallituksessa. Demokratia toteutui Hannele Rämön kohdalla, hänet valittiin puheenjohtajaksi ja komea äänipotti olisi sitä ilman muuta edellyttänytkin. Hallituksen jäsenistä osalla oli Hannele Rämöön verrattuna varsin ohut kannatus vaaleissa.

Hyvää ei jatkolle kuitenkaan lupaa se, että uusi hallitus joutuu heti miettimään miten tehdä nyt päätetyistä lautakunnista laillisia. Teknisen lautakunnan merkitys on iso ja ympäristö- ja rakennuslautakunta on nimensä mukaan lupalautakunta, entä jos lupien saaminen viivästyy kun tasa-arvolain mukaista lautakuntaa ei saatu kyhättyä kokoon?

Ihmetellä sopii myös sitä, että Heinolan demareiden Heimo Riutta valittiin seitsemänneltä varasijalta teknisen lautakunnan puheenjohtajaksi. Huono vaalimenestys ei hänen kohdallaan merkinnyt paitsioon jäämistä. Vallan kahvaan pääsi myös ikäsenioreihin kuuluva keskustan Pertti Hoffren, hän johtaa puhetta ympäristö- ja rakennuslautakunnassa.

Ison ja merkittävän sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi nousi kokoomuksen Seija Saittakari.

Miten käy jatkossa kokoomuksen valtuustoryhmästä erotetun Maarit Pekkola-Miettisen joka teki poliittisen siirtymän vasemmiston tueksi, jää nähtäväksi.

Lue seuraavaksi