1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Taloustilanne näkyy jo kouluissa

Koulujen säästöt ja kotien tiukentuva taloudellinen tilanne alkavat näkyä kouluelämässä. Etenkin kaupunkikoulujen isoissa opetusryhmissä Etelä-Savossa oppilailla on jo selvää oireilua. Pahin on kuitenkin vasta edessäpäin.

Kuva: Yle

Soittokierros kouluille eri puolille maakuntaa tuottaa karun saldon. Sen mukaan koulumaailman ilmapiiripuntari näyttää kiristyvää. Syynä on toisaalta yleinen taloudellinen ahdinko ja toisaalta kuntatalous, joka on pakottanut koulut tiukkoihin säästöihin.

Vaikutukset näkyvät enemmän peruskouluissa kuin lukioissa. Opetusryhmät ovat nyt suuria, monissa kouluissa oppilasmäärät ryhmää kohti ovat vihon viimeisessä piikissä. Myös avustajia on aiempaa vähemmän eikä mitään saa hankkia ilman eri lupaa. Seurauksena on oppilaiden levottomuutta ja huomion kipeyttä. Jos oppilas ei saa huomiota toivotuilla keinoilla, alkaa hän hakea huomiota vääränlaisella käytöksellä. Opettajat puolestaan turhautuvat ja väsyvät.

Kurjinta tilanteessa on se, että pahimman ennustetaan kouluilla olevan vasta edessäpäin. Yleensä kotien huononeva taloustilanne alkaa näkyä vasta vuoden viiveellä, kun lopullisten vuositulojen määrä selviää. Resurssipulan paineet sen sijaan saattavat kouluissa purkautua jo kevään aikana vaikkapa sairaslomina.