Pääministerin uskotaan vaihtuvan

Puolet suomalaisista ennakoi keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyön jatkuvan vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen kokoomuksen johdolla. Kolmannes uskoo SDP:n nousevan takaisin hallitukseen.

talous
YLE uutiset / Taloustutkimus 7.-13.1., otos 976, virhemahdollisuus +/- 3,2 %-yks.YLE uutiset grafiikka

Taloustutkimuksen YLE Uutisille tammikuun alkupuolella tekemän kyselyn mukaan 51 prosenttia pitää todennäköisimpänä keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyön jatkumista. Kokoomuksen ja SDP:n hallitusyhteistyötä ennakoi 26 prosenttia, SDP:n ja keskustan hallitusrintamaan uskoo 10 prosenttia ja 13 prosenttia ei ota kantaa asiaan.

Kyselyyn vastanneista 48 prosenttia ennakoi seuraavan hallituksen pääministerin tulevan kokoomuksesta, 18 prosenttia uskoo keskustan jatkavan pääministeripuolueena ja 11 prosenttia ennustaa pääministeriksi SDP:n edustajaa. Noin viidennes (23 prosenttia) ei ota kantaa asiaan.

Kyselyn tulokset heijastelevat kokoomuksen kasvanutta kannatusta. Pääministerin paikka ratkaistaan eduskuntavaaleissa, ja viime syksyn kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi noussut kokoomus on tällä hetkellä kannatusmittauksissa selkeästi edellä keskustaa ja SDP:tä.

Keskustassa epävarmuutta

Keskustan ja kokoomuksen hallitusjatkoa ennakoivista 61 prosenttia uskoo pääministerin tulevan kokoomuksesta ja 27 prosenttia ennakoi keskustavetoista hallitusta. Kokoomuksen kannattajista 76 prosenttia uskoo kokoomuslaiseen pääministeriin, kun taas keskustan kannattajista 49 prosenttia ennakoi kokoomuspääministeriä ja 46 prosenttia uskoo keskustan jatkavan porvarihallituksen johdossa.

Kokoomuksen ja SDP:n hallitusyhteistyötä ennakoivista 69 prosenttia arvioi pääministerin tulevan kokoomuksesta ja 24 prosenttia SDP:stä. Sosiaalidemokraateista 53 prosenttia uskoo pääministerin tulevan kokoomuksesta ja 44 prosenttia ennakoi SDP-johtoista sinipunaa.

SDP:n ja keskustan hallitusrunkoa ennakoivien joukossa arviot pääministeripuolueesta menevät tasan: SDP:n kannattajat uskovat demarijohtoiseen ja keskustan kannattajat keskustajohtoiseen punamultaan.

Kun pääministeriäänet lasketaan yhteen, niin kokoomuspääministeriä ennakoi 78 prosenttia kokoomuksen, 49 prosenttia keskustan ja 38 prosenttia SDP:n tukijoista. Keskustalaista pääministeriä pitää todennäköisimpänä 40 prosenttia keskustan, 14 prosenttia SDP:n ja 11 prosenttia kokoomuksen kannattajista. Demaripääministeriä ennustaa 33 prosenttia SDP:n, neljä prosenttia keskustan ja kaksi prosenttia kokoomuksen äänestäjistä.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Kinnunen