Hedelmöityshoitoja pidetään liian kalliina

Väestöliiton tuoreen selvityksen mukaan hedelmöityshoitoihin hakeutumista jarruttavat korkeat hinnat. Vaikka lapsettomuusongelmien ei pitäisi kysyä rahapussin kokoa, monelle hoitohin lähteminen ja etenkin yksityisklinikoiden käyttäminen on liian kallista.

Kotimaa
Kuva siittiöistä mikroskoopin kautta.
Yle

Väestöliiton perhebarometristä selviää, että yksityisille lapsettomuusklinikoille hakeutuvat pääasiassa yli 30-vuotiaat ja hyvin toimeentulevat henkilöt. Vaikka Kela maksaa osan hoidosta, on tuen määrä rajallinen.

Esimerkiksi koeputkihedelmöityksessä Kela korvaa suoraan vain kolme ensimmäistä hoitokertaa alle 43-vuotiaille.

Väestöliiton tutkijan Anneli Miettisen mielestä Kelan pitäisi tarkastaa korvausjärjestelmä ja lisätä tuen määrää. Hänen mielestään tuen rajaamisessa on riskinsä. Miettisen mukaan viimeiseen hoitokertaan voi liittyä niin paljon paineita, että hormonimäärää kasvatetaan ja suositaan monisikiöisyyttä eli kaksosia tai kolmosia.

Lapsettomuusklinikasta riippuen koeputkihedelmöitys maksaa toimenpiteineen reilut 2 000 euroa, josta Kela korvaa noin kolmanneksen. Kelan ylilääkäri Marja-Leena Sankari muistuttaa, että Kela korvaa useampia hoitokertoja, jos siihen on hyvä peruste ja hoito on tuloksellista. Kolmen hoitokerran jälkeen tukea pitää hakea omatoimisesti Kelan paikallistoimistosta.

Väestöliiton Helsingin klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo, että osa yksistyisille klinikoille hakeutuvista pareista voi joutua keskeyttämään hoidot rahan vuoksi.

Suikkari sanoo, että hedelmöityshoidot ovat kalliita muun muassa pitkälle kehittyneen laboratoriotekniikan ja arvokkaiden hormonilääkkeiden vuoksi. Lisäksi hoitojen tekemiseen tarvitaan paljon asiantuntevaa henkilökuntaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Mari Mäkinen