Suomeen ehdotetaan valtiollisen historian museota - Kansallismuseo ei innostu

Suomeen halutaan perustaa valtiollisen historian museo. Valtioneuvostollle tänään jätetyn ehdotuksen allekirjoittajina on 28 nimekästä suomalaista ja kansalaisjärjestöä. Ehdotuksen mukaan museo tulisi vihkiä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017. Uuden museon tehtävänä olisi antaa kokonaiskuva Suomen valtiollisen historian rakentumisesta. Kansallismuseon ylijohtaja Ritva Wäre ei kannata ehdotusta.

kulttuuri
Suomen ensimmäisen yksikamarisen eduskunnan kansanedustajia palaamassa juhlajumalanpalveluksesta Suurkirkosta valtiopäivien avajaisten yhteydessä 1907.
Suomen ensimmäisen yksikamarisen eduskunnan kansanedustajia palaamassa juhlajumalanpalveluksesta Suurkirkosta valtiopäivien avajaisten yhteydessä 1907.YLE

Allekirjoittajien mukaan Suomen valtiollinen historia nykyisellä tarjonnalla aukene sen paremmin kotimaiselle yleisölle kuin ulkomaisille vieraillekaan.

Kansallismuseon perinteeseen ei kuulu valtiollisen historian esittäminen, sanoo hankkeen puuhamies ministeri Jaakko Numminen.

- Kansallismuseon perinne on sanoisinko arkeologis-etnografis-esineellinen. Valtiollinen historia ei oikeastaan kuulu sen perinteeseen.

Jaakko Nummisen toimi virkaurallaan yli kahdenkymmenen vuoden ajan opetusministeriön kansliapäällikkönä ja sanoo tuntevansa museolaitoksen verraten hyvin. Hän otti kantaa valtiollisen historian museon perustamisen puolesta jo vuonna 2000 Kansallismuseon aikaisemman ylijohtajan Aarne Kopiston kanssa.

Kyseessä on niin mittava projekti, että Valtioneuvoston on asetettava tehtävään valmisteluelin, jolle annetut ehdotukset kustannusarvioineen hyväksyy eduskunta, toteaa Jaakko Numminen.

- Tämä on valtion asia, mutta sanomme ehdotuksessamme, että se olisi hyvä tehdä kansalaisjärjestöjen kanssa. Vetoomuksenhan ovat allekirjoittaneet useiden kansalaisjärjestöjen edustajat, kuten esimerkiksi sotaveteraanijärjestöjen puheenjohtajat.

Museon laaja esineistö olisi kerättävissä mm. nykyisten museoiden kokoelmista, visioi Jaakko Numminen.

- Tällaisessa museossa tulisi olla huoneet jokaiselle presidentille, ja niihin tulevaa esineistöä on saatavissa ja löydettävissä. Ahvenanmaa tarvitsisi oman huoneen. Ahvenanmaan kysymys kiinnostaa paitsi Euroopan Unionia, myös koko maailmaa: Ei Helsingissä saa missään kuvaa, kuinka Ahvenanmaan itsehallinto on syntynyt.

Resurssien tuhlausta

Kansallismuseon ylijohtajan Ritva Wäreen mukaan museoita on helpompi perustaa kuin ylläpitää. Hänellä on asiaan selvä kanta.

- Suoraan sanottuna en kannata ehdotusta. Kansallismuseo on Suomen historian ja kulttuurihistorian museo, ja sitä pitäisi kehittää huomattavasti. Tähän voidaan rakentaa jopa lisärakennus täyttämään valtiollisen historian esittelyn tarpeita. Kokonaan uusi museo olisi ehdottomasti resurssien tuhlausta.

Radion kulttuuriuutiset

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus