Taitoluistelun EM-kisat alkoivat Helsingissä tänään

Taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailut ovat yksi merkittävimmistä urheilutapahtumista Suomessa tänä vuonna. Taitoluisteluliitto aikoo hyödyntää kilpailut paitsi taloudellisesti myös tekemällä taitoluistelua entistä tunnetummaksi.

Kotimaa
Sauli Niinistö avasi taitoluistelu EM-kisat.
Sauli Niinistö avasi taitoluistelu EM-kisat.YLE

Taitoluistelun EM-kisat keräävät Helsinkiin lähes 200 urheilijaa 35 maasta valmentajineen ja taustajoukkoineen. Vapaaehtoisia tapahtumassa on 350 ja seremonioissa tarvitaan niin ikään lähes 400 ihmistä. Kilpailujen mediahuomio on yllättänyt jopa järjestäjät.

- Mediahuomio on ollut jopa yllävän suurta. Toimittajia on tällä hetkellä akkreditoituna 379. Siitä pelkästään valokuvaajien osuus on yli 70. TV-kuvaa lähetetään suorana ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa, Koreassa ja Japanissakin monta sataa tuntia, kertoo kisojen pääsihteeri Henri Nordenswan.

Katsojatavoitteeksi järjestäjät ovat asettaneet vähintään 50 000 myytyä lippua. Näistä kisojen alkaessa on myyty jo yli 47 000.

Yleisömagneetteja ovat naisten vapaaohjelma lauantaina ja perinteinen loppunäytös sunnuntaina.

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja, jäätanssin Euroopan mestari vuodelta 1995, Susanna Rahkamo sanoo, että liiton ensisijaisena kisatavoitteena on taitoluisteluinnostuksen kasvattaminen.

- Me haluamme tuoda taitoluistelun vankemmaksi osaksi tätä yhteiskuntaa ja suomalaista urheiluperhettä. Nämä kilpailut ovat yksi hyvä väylä kertoa meidän viestiä ja saada lisää urheilijoita ja lisää harrastajia - myöskin niitä, jotka menevät tuonne ulkojäille pyörimään, jos niitä nyt sattuu olemaan.

Taloudellisesti kisat ovat noin kolmen miljoonan euron paketti.

- EM-kilpailut ovat lajin rahoittamisen kannalta isoin mahdollinen ponnistelu. Kyllä tästä pitäisi jäädä viivan alle semmoinen summa, jolla eletään seuraavat vuodet ja rahoitetaan urheilijoiden täysipäiväinen urheilu, kertoo Susanna Rahkamo.

Kisojen urheilullinen suomalaistavoite on kaksi mitalia. Käytännössä mitaliodotukset ovat naisten kilpailussa Susanna Pöykiön, Laura Lepistön ja Kiira Korven harteilla.

Kisojen avajaiset järjestettiin tiistai-iltana. Jo sitä ennen jäätanssijat aloittivat pakollisella tanssilla. Suomen parina jäätanssissa kilpailevat Sasha Palomäki ja Oksana Klimova.

Lähteet: YLE Uutiset / Aki Laine