1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Toppilan voimalaitos ajetaan alas toukokuussa

Turvepula koettelee Oulun Toppilan voimalaitosta. Turpeen korvaavia polttoaineita tuodaan Toppilaan jopa Amerikkaa ja Etelä-Afrikkaa myöten, mutta silti voimalaitokset joudutaan ajamaan alas toukokuussa.

Kuva: YLE / Pekka Loukkola

Turvepula ajaa alas Oulun Toppilan voimalaitokset toukokuun alussa. Parin sateisen kesän jäljiltä Toppila on todellisissa vaikeuksissa. Turvevoimala tarvitsee muuta poltettavaa, koska turpeen kerääminen on ollut heikkoa parin viime kesän aikana.

Toppilan voimalaitoksessa poltetaan turpeen apuna puupellettiä, joka on tuotu aina Amerikasta asti. Nyt Oulun satamaan odotetaan laivaa Etelä-Afrikan Ghanasta, jonka lastina on palmunsiemenenkuorta. Toppilassa valmistaudutaan myös kivihiilen käyttöön.

Oulun Energian toimitusjohtaja Tapani Kurkelan mukaan huhtikuun lopun jälkeen laitoksilla ei ole enää mitään, mitä polttaa.

- Kyllä tämä turvepula on todella huolestuttava. Toivotaan, että ensi kesästä tulee hyvä turvekesä, mutta samalla meidän on pakko varautua siihen, että turvetta ei ole.

Kriisivalmiudesta ei voida tinkiä

Nyt poltettava turve on laadullisesti sellaista, että sitä ei normaalioloissa poltettaisi lainkaan. Kostea turve tarvitsee palaakseen muuta polttoainetta. Myös Toppilan voimalaitosten kriisivalmius vaatii turpeen avuksi jopa kivihiiltä, kertoo Kurkela.

- Tämä kriisivalmius täytyy ottaa huomioon ja siinä mielessä varmistaa jonkinlaisen polttoaineen saatavuus. Kriisivalmiuden takia tehdään tiettyjä teknisiä ratkaisuja, jotta kivihiilikin voidaan ottaa tiukan paikan tullen käyttöön.

Parin sateisen kesän jäljiltä turvepula vaivaa Toppilan voimalaitoksia vielä pitkään. Yksi hyvä turpeennostokesä ei kuitenkaan riitä.

- Hyvien säiden lisäksi tarvitaan riittävästi alueita, joilta saadaan turvetta myös varastoihin. Turvetta saisi olla lähes vuoden tarve varastossa, Kurkela pohtii tulevaa.