1. yle.fi
  2. Uutiset

Kampylobakteeri yleisin zoonoosin aiheuttaja

Suomessa kampylobakteeri aiheuttaa useimmat eläinten ja ihmisten välisistä tautitartunnoista.

Kotimaan uutiset

Tämä käy ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n ja Euroopan tautikeskuksen ECDC:n vuotta 2007 koskevasta raportista.

Raportin mukaan kampylobakteritartunnat olivat koko EU:ssa ihmisillä yleisimpiä zoonooseja eli eläinten ja ihmisten välisiä tautitartuntoja toissa vuonna aikaisempien vuosien tapaan. Kampylobakteeritartunnat lisääntyivät yli 14 prosenttia edellisvuodesta. Salmonellatartunnat puolestaan vähenivät ja listerioositapausten määrä pysyi ennallaan.

Suomessa kamplyobakteeritartunnat lisääntyivät 19 prosenttia edellisvuodesta. Myös salmonellatartuntojen kokonaismäärä kasvoi, vaikka kotimaasta saaneet tartunnat vähenivät. Enemmistö sekä kampylobakteeri- että salmonellatartunnoista on peräisin ulkomaanmatkoilta.

Tartunta usein kaukomatkoilta

Kansanterveyslaitoksen raportin mukaan kampylobakteeritapauksia ilmoitettiin Suomessa toissa vuonna hieman yli 4 100, ja tartunnoista yli puolet oli peräisin ulkomailta. Yleisimmät tartuntamaat olivat Intia, Thaimaa ja Espanja.

Salmonellatapauksia puolestaan ilmoitettiin runsaat 2 700. Kotimaisia tartunnoista oli 380, loput olivat peräisin ulkomailta. Ulkomaisten tartuntojen osalta yleisin tartuntamaa oli Thaimaa, josta peräisin oli yli kolmannes tapauksista.

Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että tartuntojen määrän lisääntyminen selittyy matkustamisen lisääntymisestä ylipäätään, ja Thaimaan suosiosta matkakohteena. Entisissä ja nykyisissä kehitysmaissa elintarvikehygienia on vielä selvästi huonompi kuin meillä, hän toteaa.

Se, että salmonellatartuntojen määrä on lisääntynyt Suomessa, kun se on EU:ssa keskimäärin vähentynyt selittyy Kuusen mukaan lähinnä Suomen hyvällä lähtötilanteella. Nyt muuallakin Euroopassa hygieniatilannetta on parannettu.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan elintarvikeketjun seuranta osoittaa tilanteen pysyneen Suomessa hyvänä kampylobakteerin ja salmonellan osalta.

Toissa vuonna kampylobakteeria esiintyi seitsemässä prosentissa suomalaisista broileriparvista ja salmonellaa 0,2 prosentissa. Koko EU:ssa kampylobakteeria raportoitiin esiintyneen 25 prosentissa ja salmonellaa 3,7 prosentissa broileriparvista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi