Puheloista esitetään puolustusvoimien komentajaksi

Uudeksi puolustusvoimien komentajaksi esitetään kenraaliluutnantti Ari Puheloista (57). Hän toimii tätä nykyä pääesikunnan päällikkönä, jota virkaa hän on hoitanut huhtikuusta 2007. Hän seuraa virassa amiraali Juhani Kaskealaa, joka jää ensi kesänä eläkkeelle.

Kotimaa
Kenraaliluutnantti Ari Puheloinen
Kenraaliluutnantti Ari PuheloinenYLE

Puheloisen nykyiset tehtävät siirtyvät kenraaliluutnantti Markku Kolille (55), joka on toiminut puolustusvoimien operaatiopäällikkönä tammikuusta 2007.

Puheloinen on ensimmäinen puolustusvoimien komentaja, joka nimitetään virkaan määräajaksi. Valtioneuvosto esittää, että hänet nimitettäisiin viideksi vuodeksi.

Määräaikaisuudella on ainakin tällä kerralla suurempi periaatteellinen kuin käytännöllinen merkitys, sillä puolustusvoimien komentajan eläkeikä on 63 vuotta ja Puheloisen vuodet tulevat täyteen pian sen jälkeen, kun hänen kautensa päättyy.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) ehdotuksesta ja tasavallan presidentin Tarja Halosen tukemana määräaikaisuus otetaan käyttöön, jotta komentaja aina muistaisi palvelevansa vaaleilla valittuja hallituksia ja presidenttejä. Mikäli viiden kuluttua valittaisiin nuorempi kenraali tai amiraali komentajaksi, tämän olisi ponnistelteva hieman edeltäjiään enemmän saadakseen jatkopestin.

Muiden kenraaleiden kuin puolustusvoimien komentajan eläkeikä on 60 vuotta. Myös heille on tulossa määräaikaisuus, jonka pituus riippuu käytännössä nimitettävän iästä.

Puolustusministeriö tiedottaa kenraalipaketista torstaina valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen. Myös amiraalikunta uudistuu, kun merivoimille nimitetään uusi komentaja. Presidentti Tarja Halonen päättää kaikkiaan viidestä kenraalikuntanimityksestä perjantaina.

Lähteet: YLE Uutiset