Puolustusvoimat panostaa informaatiosodankäyntiin

Puolustusvoimat kehittää valmiuksiaan informaatiosodankäyntiin. Päähuomio keskittyy tietoverkkojen ja elektronisten asejärjestelmien suojaamiseen muun muassa netti-iskuilta. Puolustusvoimat pyrkiikin tehostamaan tiedusteluaan internetissä.

Kotimaa
A soldier working at the computer.
YLE

Informaatio-operaatioiden tavoitteet vaihtelevat voimakkaasti viholliseen propagandalla vaikuttamisesta tietoverkkojen suojaamiseen. Tällaista toimintaa on nähty viime aikoina muun muassa Lähi-idässä, kun Israel pudotti Gazaan lentolehtisiä ja yritti eristää palestiinalaisia medialta. Israel myös esitteli aseidensa tehoa netissä levitetyissä videoklipeissä.

Suomessa informaatio-operaatiot ovat laahanneet muita maita jäljessä. Nyt Puolustusvoimissa on panostettu informaatiosodankäyntiin. Tässä on kaksi painopistealuetta: tietoverkkosodankäynti ja elektroninen sodankäynti.

Puolustusvoimat turvaa omia tärkeitä tietoverkkojaan ja palvelimiaan muun muassa netti-iskuilta. Virusten tunkeutuminen tällaisiin laitteisiin lamaannuttaisi joukkojen johtamisen sekä asejärjästelmiä. Turvallisuuden takaamiseksi Puolustusvoimat kehittää muun muassa tiedusteluaan internetissä.

Tietoverkkojen suojaamisen lisäksi Puolustusvoimat haistelee informaatio-operaatioiden avulla kansalaisten mielipiteitä toiminnastaan. Näin tehtiin esimerkiksi Koski08-sotaharjoituksessa, kun varusmiehet ja kalusto möyrivät Itä-Uudenmaan pelloilla ja takapihoilla.

Lähteet: YLE Uutiset