STUK: Olkiluodon hitsauksissa merkittäviä poikkeamia

Olkiluodon uuden ydinvoimalareaktorin työmaalla on jälleen ilmennyt ongelmia. Ympäristöjärjestö Greenpeacen perjantaisen tiedotteen mukaan ongelmat koskevat reaktorirakennuksen teräsvuorauksen hitsauksia, jotka on tehty määräysten vastaisesti. Säteilyturvakeskuksen johtaja Lasse Reiman vahvistaa puutteet.

Kotimaa
Olkiluodon ydinvoimalareaktorin työmaa.
Olkiluodon ydinvoimalareaktorin työmaa.YLE

Säteilyturvakeskus STUK määräsi hitsaustyöt syyskuussa lopetettavaksi, mutta muutaman viikon kuluttua huomattiin, ettei määräystä ollut noudatettu. Hitsauksia on tehty puolalaisella konepajalla.

Säteilyturvakeskus on julkaissut teräsvuorausta koskevan päätöksen omilla internetsivuillaan, ja johtaja Lasse Reiman pitää havaittuja puutteita merkittävinä.

- Tämä oli merkittävä päätös, sillä hitsauksissa havaitut poikkeamat olivat merkittäviä. Valitettavasti kyseisen konepajan toiminnassa löytyy toistuvasti huomautettavaa, Reiman sanoo YLE Uutiselle.

STUK huolissaan tilanteesta

Reimanin mukaan yhtiö vaatii STUKilta jatkuvasti erityishuomiota ja valvontaa, vaikka ensisijassa valvonnasta vastaavat reaktorin rakennustöitä johtava Areva ja Teollisuuden voima.

Reimanin mukaan STUK on pyytänyt selvityksiä, miksi TVO:n ja Arevan valvonta epäonnistuu ja mitä he aikovat sen suhteen tehdä.

- Kyllä me pidetään tätä huolestuttavana. En voi sanoa, että Greenpeacen tiedotteessa olisi tältä osin mitään väärää, Reiman kertoo.

Olkiluoto-3:n projektipäällikkö Jouni Silvennoisen mukaan syyskuussa tehdyssä normaalitarkastuksessa todettiin puutteita yhdessä hitsausohjeessa, jolloin TVO pyysi puolalaista laitostoimittajaa keskeyttämään hitsaustyöt ja tekemään poikkeamaraportin asiasta.

Myöhemmin TVO ja STUK kävi tarkastamassa hitsaustyöt, jolloin huomattiin, että jonkun verran hitsauksia oli tehty keskeytyspyynnön jälkeen. Myös tästä pyydettiin poikkeamaraportti. Samalla selvitettiin komponenttien kunto. Hitsauksissa ei todettu ongelmia. Toimintapoikkeama selvitetään myöhemmin.

- Tällä hetkellä tilanne on se, että hitsausohjeet on hyväksytty ja työt ovat käynnissä. Vielä ennen komponenttien lopputarkastusta käydään kerran läpi tehtaan laaduntarkastusmenettelyt ja katsotaan, ovatko ne olleet riittäviä, Silvennoinen toteaa.

Lue STUKin teräsvuorausta koskeva päätös (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset