yle.fi-etusivu

Rovaniemen vastaanottokeskus täynnä

Turvapaikanhakijavirrat ovat tukkineet myös Lapin vastaanottokeskukset. Rovaniemen vastaanottokeskuksen johtajan Ari Haarasen mukaan Rovaniemellä turvapaikanhakijoita on jo muutama yli 200 kiintiön.

turvapaikanhaku

Haaranen kertoo, että Lappiin on pystytty ottamaan kaikki hakijat, jotka ovat hakeneet paikkaa suoraan Lapin kautta, mutta yhtään lisää on tällä hetkellä mahdoton ottaa.

Suomeen tuli viime vuonna neljä tuhatta turvapaikan hakijaa.

Vastaanottokeskusten ruuhkaa kuvaa Haarasen mielestä se, että Pietarsaareen ensi kuussa avattavaan keskukseen on jouduttu ottaamaan jo kymmeniä turvapaikanhakijoita vaikka henkilökunta on vielä palkkaamatta.

Rovaniemen polisiille ilmoittautui viime vuonna 130 turvapaikanhakijaa. Haarasen mukaan Rovaniemen vastaanottokekuksella ei ole tällä hetkellä suunnitelmia laajentaa.

- Syksyn aikana laajensimme keskusta sadasta paikasta kahteensataan ja perustimme lisäksi nuorisoyksikön, joten nyt pitää hieman toppuutella.

Paine kasvaa

Turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa kunnes saavat oleskelulupapäätöksen. Sen jälkeen heidän pitäisi päästä opettelemaan elämää kuntalaisina.

Moni kunta on kuitenkin kieltäytynyt ottamasta uusia turvapaikanhakijoita, sillä valtion turvapaikanhakijoista maksamat korvaukset ovat vuodelta 1993. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors esittää lisää rahaa kuntakorvauksiin, sekä maahanmuuttoviranomaisille.

Hallitus päättää maahanmuuttoministerin esityksestä kuun loppuun mennessä. Lisärahan tarve on kova, sillä pelkästään tammikuussa Suomeen saapuu noin 500 uutta turvapaikanhakijaa.

Lähteet: YLE Lappi