1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kymmeniä kaskelotteja kuoli rannalle Tasmaniassa

Kymmeniä kaskelotteja on kuollut rannalle Australian eteläosissa sijaitsevalla Tasmanian saarella. Rantaan ajautuneesta 50 valaan ryhmästä vain kaksi selvisi hengissä, kertoivat Australian viranomaiset perjantaina.

luonto
Rantahiekalle ajautuneita kaskelotteja
EPA / National Parks and Wildlife Service Australia and New Zealand

Kaskelotit ajautuivat rantaan Perkinsin saarella aivan Tasmanian luoteisrannikolla. Viranomaisten mukaan pelastajien oli vaikea päästä rantautuneiden valaiden avuksi, sillä rantaan pääsi ainoastaan veneellä ja tapahtuman aikaan oli nousuvesi. Kaskelottien auttaminen takaisin merelle on myös erittäin vaikeaa niiden suuren koon vuoksi, urokset voivat kasvaa jopa 18 metrin pituisiksi.

Yli 150 isokuonopallopäävalasta kuoli rantauduttuaan Tasmaniassa viime marraskuussa. Viikkoa aiemmin noin 60 valasta oli kuollut samasta syystä Tasmaniassa.

Merinisäkkäiden joukkorantautumisia tapahtuu Australiassa ja Uudessa-Seelannissa aika ajoin. Tiede ei ole onnistunut selittämään, miksi merinisäkkäät pyrkivät maalle. Yhtenä selityksenä on pidetty merten melusaasteen lisääntymistä ja äänimaailman muuttumista.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi