Benjamin Button sai 13 Oscar-ehdokkuutta

Benjamin Buttonin uskomaton elämä nappasi eniten Oscar-ehdokkuuksia. Vuoden tärkeimmän elokuvapalkintogaalan ehdokkaat julkistettiin torstaina iltapäivällä.

kulttuuri
Brad Pitt ja Cate Blanchett elokuvassa Benjamin Buttonin uskomaton elämä
Brad Pitt ja Cate Blanchett elokuvassa Benjamin Buttonin uskomaton elämäWarner Bros.

Edesmennyttä Heath Ledgeriä kunnioitettiin postuumilla Oscar-ehdokkuudella parhaasta miessivuosasta Yön ritarissa. Benjamin Button on ehdolla muun muassa parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, miespääosasta, naissivuosasta ja käsikirjoituksesta.

Slummien miljonääri on ehdolla 10 palkintokategoriassa, muun muassa vuoden parhaasta elokuvasta. Elokuvatoimittajat osasivat veikata sarjassa myös poliittisen Frost/Nixonin puolesta. Muut parhaan elokuvan ehdokkaat ovat The Reader ja Milk.

Batman-filmatisointi Yön ritari keräsi kahdeksan ehdokkuutta, mutta ei selviytynyt kisaamaan parhaasta elokuvasta tai ohjauksesta. Erikoisesti kaikki parhaan elokuvan ehdokkaat ovat pääsivät myös ohjaussarjaan.

Ulkomaisen Oscar-palkinnon saajaksi on ehdolla muun muassa parhaillaan DocPoint festivaalilla Helsingissä esitettävä animaatiodokumentti Waltz with Bazir, jonka rahoitukseen on osallistunut myös YLE Teema.

Voittaako Hollywoodin seuratuin pariskunta?

Erikoista on sekin, että yhdellä maailman kuuluisimmista pariskunnista on mahdollisuus saada pääosa-Oscarit ensi kuun gaalassa. Keskenään seurustelevat Brad Pitt ja Angelina Jolie ovat ehdolla; Pitt nimiroolista Benjamin Buttonissa ja Jolie tuskastuneen äidin osasta Changeling - Vaihdokas -draamassa.

Pittin kanssa kilpailee odotetusti Mickey Rourke elokuvasta The Wrestler - Painija. Meryl Streep pääsi naispääosakategoriaan nyt ennätyksellisesti 15. kertaa. Hän tähdittää katolilaisdraamaa Doubt - Epäilys, jonka muut vahvat naiset Amy Adams ja Viola Davis selvisivät naissivuosaehdokkaiksi.

Mahdollisesti huonoimmat myös selvillä

Oscar-gaalan varjopalkintoehdokkaat vuoden huonoimmista elokuvista on niinikään julkistettu. Niin sanotut Kultaiset vadelmat eli Razzie-palkinnot ovat joutumassa ison budjetin The Love Guru -elokuvalle. Näyttelijä Mike Myersin kirjoittama komedia on ehdolla huonoimman elokuvan, ohjaajan ja käsikirjoittajan sarjoissa. Myers saattaa saada myös huonoimman miesnäyttelijän palkinnon, mutta joutuu kilpailemaan siitä muun muassa Al Pacinoa vastaan.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset