Kylli-tädin rahaston palkinto kuvittaja Katri Kirkkopellolle

Kylli Kosken rahasto on palkinnut kuvittaja ja kuvataideopettaja Katri Kirkkopellon työstään lastenkulttuurin hyväksi ja lasten mielikuvituksen rikastuttamiseksi. Etenkin Suna Vuoren kanssa tehdyistä hirviökirjoistaan ja Meilahden yläasteelta tuttu Kirkkopelto sai 10 000 euron palkinnon perjantaina Helsingissä.

Katri Kirkkopellon kuvittamia hirviöitä kirjassa Hirveää, parkaisi hirviö (WSOY). Kuva: Katri Kirkkopelto / WSOY

Kuvataidepainotuksen tarjoavalla yläasteella Helsingissä opettava Kirkkopelto tuntee hengenheimolaisuutta Kylli-tätiin, joka vuodesta 1957 lähtien kertoi tarinoita ja kuvitti niitä televisiossa.

- Samalla asialla olen ja samoja latuja kuljen. Allekirjoitan Kylli-tädin ajatuksen siitä, että taide kuuluu kaikille. Ja lasten kuvakirjat ovat useimmiten ensikosketus taiteen maailmaan, vuonna 1995 kuvataideopettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Kirkkopelto sanoo.

Saumattomana yhteistyönä Suna Vuoren kanssa syntynyt Hirveää, parkaisi hirviö -kirja poiki paitsi kirjasarjan, myös Finlandia Junior -ehdokkuuden vuonna 2005 ja Pohjoismaisen kuvakirjakilpailun kansallisen sarjan jaetun voiton. Katri Kirkkopelto itse nostaa rinnalle tuoreen, alle kouluikäisten taideopetukseen tarkoitetun Muusan ja Maestron taideseikkailun.

- Nyt kun kirjaa on käytetty, on huomattu että se toimii myös vanhemmilla lapsilla. Ja visuaalisen ilmeen hakeminen on aina mielenkiintoista. Työn mielekkyyden kannaltakin tärkeää, että voi aloittaa aina puhtaalta pöydältä. Se on kuvittajan ammattitaitoa, sekatekniikkaa käyttävä, kuvataiteen välineisiin työkaluina suhtautuva hän sanoo.

Kirkkopelto korostaa lastenkirjojen kuvittajan vastuuta.

- Kuva vaikuttaa voimakkaasti monella tasolla ja jää mieleen. Jos teksti on painostavaa, kuva ei voi enää myllyttää tunteita lisää. Ajattelen niin, että kun kirja suljetaan, niin asiat pitää olla käsitelty. Lapsiltahan tuppaavat tulemaan vaikeimmat kysymykset juuri iltaisin.

Lastenkulttuurin edistämiseksi Kylli-tädin hengessä vuonna 1998 perustettu Kylli Koski -seura jakoi rahaston palkinnon toista kertaa. Ensimmäisen palkinnon sai graafinen suunnittelija Christel Rönns vuonna 2006.

Myös Helsingin sarjakuvafestivaaleilla valitaan vuosittain Vuoden Kylli-täti. Viime vuonna arvonimen sai sarjakuvapiirtäjä Olli Hietala.