Uinuvat tilit ongelma sekä pankeille että asiakkaille

Yksityishenkilöillä on Suomessa toimivissa pankeissa kaikkiaan 11 miljoonaa käyttelytiliä. Joka neljännellä suomalaisella on tilejä kahdessa tai useammassa pankissa.

Kotimaa
Verkkopankki
YLE

Osaa tileistä ei käytetä laisinkaan, eli ne uinuvat. Uinuvien käyttötilien palvelumaksuista on tullut riesa sekä pankeille että asiakkaille.

Rahoitusasiantuntija Ulla Halonen Finanssialan keskusliitosta kertoo, että vuosittain viitisen prosenttia asiakkaista - eli 180 000 yli 15-vuotiasta - vaihtaa pankkia.

- Usein pankin vaihtaminen liittyy hyvänä pidettyyn asuntolainatarjoukseen. Entinen pankki jää sitten kakkospankiksi.

Jotkut pitävät kakkospankkia säästöpossuna tai varakorttipankkina, jotkut eivät. Moni unohtaa entisen pankkisuhteensa kokonaan.

Jos pankkia vaihtava ei lopeta entisen pankkinsa tilejä, ne jäävät useimmiten uinumaan. Moni yllättyykin jälkikäteen, kun jo hylätty pankki alkaa kysellä palvelumaksujensa perään.

Käyttötileihin sidottujen palveluiden - kuten maksukorttipalvelun tai verkkopankkipalvelun - palvelumaksut raksuttavat kaiken aikaa.

Käyttötilien palvelumaksut ovat yleensä 3 euron kieppeillä kuukaudessa.

Palvelumaksut voivat viedä tilin pakkaselle

Kolmesta suurimmasta pankkiryhmittymästä OP-Pohjola veloittaa palvelumaksua myös sellaisilta käyttötileiltä, joilla ei ole ollut minkäänlaisia tapahtumia.

Täysin tyhjät nollasaldotilit menevät OP-Pohjolassa palvelumaksujen takia jopa miinukselle. Tilille kertyvä pakkanen kasvaa automaattisesti joka kuukausi. Moni velkaantuu pankille tietämättään.

Sen sijaan Sampo Pankki ja Nordea Suomi eivät peri palvelumaksuja passiivisilta miinustileiltä.

Pankkimaksurästien pakkoperintäkin mahdollista

OP-Pohjola-ryhmässä pankki lähettää tilinylityksestä asiakkaalleen ensin hienovaraisen muistutuksen. Puolen vuoden kuluttua postitetaan kirje, jossa ehdotetaan neuvotteluja pulman ratkaisemiseksi. Vuoden hiljaiselon jälkeen äänenpaino nousee ja pankki ehdottaa tilin lakkauttamista.

Aivan tolkuttoman suuriksi ei OP-Pohjola-ryhmäkään palvelumaksuvelkoja päästä. Kipukatto on 50:n ja 85 euron välillä.

Oikein kovan paikan edessä pankki voi ryhtyä karhuamaan palvelumaksujaan pakkoperinnällä.

Ulosottoon asti joudutaan kuitenkin aniharvoin. Käräjäkärhämöinti tahraa imagoa. Ja pankin kanssa voi aina neuvotella kaikkia osapuolia tyydyttävästä ratkaisusta.

Lähteet: Ari Mölsä / YLE Uutiset